Megújul a szentesi múzeum teteje
 Tízmillió forintos beruházás a beázás ellen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-20 | Balázsi Irén

Megkezdődött a szentesi múzeum tetőszerkezetének felújítása. A megyei önkormányzat tízmillió forintot ítélt meg a korszerűsítésre, amely november végére fejeződik be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Új cserepek kerülnek a tetőszerkezetre Fotó: Tésik Attila
Eredetileg mulatóhelynek készült a szentesi ligetben a klasszicizáló stílusú, U alakú épület, ahol 1897-ben kezdte gyűjteni Csallány Gábor régész a muzeális tárgyakat. Azóta jó párszor korszerűsítették a Koszta József Múzeumot, ám az utóbbi időkben alaposan megrongálódott a födémszerkezete. A magyar kultúra napját tavaly januárban úgy ünnepelték a szentesiek, hogy Koszta József falra akasztott festményei mögött folyt a mennyezetről a víz. De nemcsak a Koszta Terem ázott be, hanem a múzeum több helyisége is. Mivel az intézmény fenntartója a megyei önkormányzat, ezért ott jelezték a problémát a muzeológusok. Meg is jelent a helyszínen Molnár József, a megyei közgyűlés tulajdonosi bizottságának az elnöke és Gácser József vezető főtanácsos, s támogatásukról biztosították Szabó János József igazgatót. Ennek is köszönhető, hogy a megyegyűlés még a nyáron több mint tízmillió forintot szavazott meg a beázás megszüntetésére.

A megyei önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki a szakipari munka elvégzésére. A felhívásra három cég jelentkezett, közülük a gyomaendrődi Dávid Kft. kapta a megrendelést. Ez a társaság hozta rendbe korábban a csongrádi múzeum tetőszerkezetét is. Már nekiláttak a munkához a kivitelezők a szentesi intézménynél is, ahol leszedik a régi cserepeket. Kicserélik a rossz faanyagot is, majd újracserepezik az épület tetejét. A szerződés szerint november végére kell elkészülnie a kft.-nek a munkával.

Mondhatja bárki, hogy miért költenek a ligeti épület felújítására, hiszen egy év múlva már úgyis a felújított volt megyeházára költöztethetik a Koszta József Múzeumot. Azt felelte erre az igazgató: nem szerette volna azt megélni, hogy tönkremenjen egy olyan épület, amely a múlt században otthont adott az értékes gyűjteményüknek, benne sok világhírű régészeti leletegyüttesnek. Nem beszélve arról, hogy a megyei önkormányzat tulajdona sem juthat ebek harmincadjára.