Százhárommillió a kistérségnek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-18 | Blahó Gabriella

Százhárommillió forintot nyert a Belügyminisztérium pályázatán a szentesi többcélú kistérségi társulás. A pénzből olyan fejlesztések valósulhatnak meg, melyek valamennyi érintett település érdekeit szolgálják – többek közt egy átmeneti otthon épül nemsokára gyermekek számára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Százhúszmillió forintot lehetett nyerni azon a belügyminisztérumi pályázaton, melyen a gyorsan megalakult szentesi többcélú kistérségi társulás is részt vett. Minden környékbeli falu önkormányzata egybehangzóan nyilatkozott arról, hogy a remélt támogatás érdekében érdemes összefogni, hiszen fontos közös célok megvalósítására és egyedi problémák kezelésére nyílhat így lehetőség.

A társulás 103 milliót nyert, így a következő szeptembertől a pályázat sikerének köszönhetően többek közt az eperjesiek mellett az árpádhalmi felsősök is Szentesre járnak majd tanulni, iskolabusszal. Az utazás költségeinek fedezésére és a jármű vásárlására kapott támogatást a társulás. Az egyes településeknek sajátos igényeik lehetnek a területfejlesztés témakörében, Derekegyházon például a falu hulladékgazdálkodási tervét dolgozzák ki a társuláson belül – tudtuk meg Besze Tündétől, aki a nyertes pályázat területfejlesztési koordinátora. A Kurca és mellékvizeinek rehabilitációja elkezdődhet, bár a konkrétan erre a célra fordítható összeg mindössze tízmillió forint – ebből egyelőre csak a terveket lehet elkészíteni. A Kórógy, a Veker-csatornák az öntözésben, sporthorgászatban és ezért természetesen a turizmusban játszhatnak fontos szerepet.

A kultúra területén előrelépés tanúi lesznek a közeljövőben a szentesi könyvtár látogatói: a gesztor szerepét betöltő város közművelődési intézménye a nyert pénzből a falvak lakói számára is fejlesztheti eszközeit. Emellett pedig hamarosan kialakítanak egy átmeneti otthont gyermekek számára.