Ingyenfinomság a kenyér napján
 Idén először ünnepel a Magyar Pékszövetség

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-16 |

Ma ünnepli a Pékek Világszövetsége a kenyér világnapját. A magyar mesterek idén csatlakoztak az akcióhoz, a megye több óvodájában és iskolájában, köztük makói és szentesi intézményekben ajándékozták meg a gyerekeket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Rigó Alajos-iskola diákjai lekváros fánkot kaptak az ebédhez Fotó: Blahó Gabriella
Idén először ünnepli a kenyér világnapját hazánkban a Magyar Pékszövetség – a világszervezet három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy október 16-át ennek a célnak szenteli. Ezért tegnap egy országos akció részeként a megye számos oktatási intézményébe, makói, szegedi és szentesi iskolákba és óvodákba juttattak el ingyenpéksüteményt a szövetség tagjai. A szentesi Rigó Alajos Általános Iskola és Nevelőotthon diákjai lekváros fánkot kaptak a gádorosi Varga Zsolt pékmestertől. Összesen kétszázhatvanhét adag édes tészta érkezett pénteken kora reggel az intézmény konyhájára, ahol mindenki várta az ebédidőt: a menza mellé kifüggesztett színes plakát ugyanis feltűnt a diákoknak. A gulyásleves, káposztás tészta és alma mellé negyedik fogásként következett a csemege. Varga Zsolt a nevelőotthon beszállítójaként egyéb alkalmakkor is ad általa készített élelmet a bentlakóknak, a gyerekek mindig nagy örömmel fogadják azt – mondta el lapunknak Demeter Attiláné, az intézmény igazgatója.

A makói Pápay Endre-iskola kétszázötven, tanulásban akadályozott, illetve állami gondozásban lévő általános iskolása – a pedagógusokkal együtt – egy-egy pizzás csigát kapott a szegedi Bajor Pékségtől. A kenyér világnapjára szánt ajándékot a pékség vezetője, egyben a Magyar Pékszövetség regionális elnöke, Varga László hozta el nekik, aki elmondta: adományukkal jelezni szerették volna, hogy a pékek – noha nehéz helyzetben vannak – nem csak követelni, adni is tudnak. A gyerekek a szétosztott finomságot a nagyszünet végén kapták és ették meg, szinte pillanatok alatt.