Mutyizással vádolták
 A bíróság Nagymágocs polgármesterének adott igazat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-15 | Blahó Gabriella

Nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a szentesi bíróság a nagymágocsi Szabó Tamást, aki egy májusi testületi ülésen azt állította, a falu első embere vállalkozókkal „mutyizik". Czabarka János a pert első fokon megnyerte, a döntéssel elégedett – nem úgy Szabó János, aki fellebbezett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Czabarka János polgármester elégedett az ítélettel Fotó: Tésik Attila
Idén tavasszal rendkívüli ülésre gyűltek össze Nagymágocs elöljárói. Ennek végén a polgármester megadta a szót a jelenlévő helybelieknek. A találkozón a hallgatóság soraiban helyet foglaló Szabó Tamás a termálkút értékesítésével kapcsolatban szólt hozzá a falu életét érintő kérdésekhez, s azt állította, hogy Czabarka János polgármester vállalkozókkal „mutyizik". (Mutyizni a köznyelvben nagyjából annyit jelent: gyanús ügyletekben, korrupciós ügyekben részt venni.) A falu első embere a jegyzőkönyv tanúsága szerint felháborodásának adott hangot, mellyel a vita kettejük között akkor, ott befejeződött. A polgármester azonban úgy érezte, nem tűrheti, hogy a becsületébe gázoljanak, ezért magánvádas eljárást kezdeményezett a Szentesi Városi Bíróságon.

A napokban hirdetett ítéletben a tanács a polgármesternek adott igazat. Bujtás László, a városi bíróság elnöke elmondta: ilyen esetben a sértettnek kell bizonyítania, hogy a becsületsértés nyilvánosság előtt valóban megtörtént. A képviselő-testületi ülésről készült jegyzőkönyvben szerepel az említett kijelentés, ennek alapján döntött a bíróság: Szabó Tamást elmarasztalták, egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Czabarka János negyvennégy éve él Nagymágocson, nevét a falu első diplomásai között említik. Jelenleg harmadik ciklusát tölti a polgármesteri székben, vagyonának tekinti, hogy gyermekeit útjukra engedte, egészségben felnevelte. Az első fokú ítélet ismeretében a polgármester némi elégtételt érez, s azt elfogadja. Fellebbezést nyújt be viszont Szabó Tamás, aki nem vitatja az említett kifejezés elhangzását. Azt azonban furcsállja, hogy a bíróság nem vizsgálta az ő állításának tartalmát, azaz nem győződött meg arról, hogy a polgármester valóban „mutyizik"-e a vállalkozókkal. Az Új Falubarát Közösség nevű civil szervezetben szerepet vállaló férfi úgy fogalmazott: nem a polgármestert akarta bírálni, hanem a módszereit. Az első fokon elmarasztalt Szabó abban bízik, hogy a bíróság alaposabban megvizsgálja az ügyet.