Bizonytalan a tanyák jövője

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-14 | Blahó Gabriella

Szentes környékén legalább ötven tanya lakója reménykedik abban, hogy sikerül bevezetni az áramot. A polgármester azonban úgy véli, irreális álom az összes ingatlan villamosítása. Szirbik Imre szerint, a tanyák hamarosan „áttelepülnek".
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Mentettréten csak néhány házba vezették be az áramot Fotó: Tésik Attila
Várhatóan csak a jövő tavasszal nyílik lehetőség arra, hogy Szentes pályázzon a tanyák villamosítására – ehhez természetesen saját forrásra is szükség lesz. Szirbik Imre polgármester szerint az áramosítás a tanyák és az önkormányzat közös ügye, a tárgyalások harmadik partnere pedig a szolgáltató. A városvezető eredménynek tartja, hogy a Démász Rt. hajlandóságot mutatott az árak csökkentésére, ám így is: egy tanyába bevezetni a villanyt 800 ezer és 3,2 millió forint közötti összegbe kerül.

Szirbik azt mondja: irreális álom, hogy minden tanyában legyen villany. Úgy véli, a településszerkezet hamarosan átalakul, s azok a tanyák, melyek nem gazdasági egységként működnek, nem maradnak fenn. Egy generáció képviselői még mindig ragaszkodnak a régi életformához, a polgármester szerint ez a helyzet nem változik meg, hiszen öreg fát nem lehet átültetni – fogalmazott. A Szentes környéki tanyák nagy része ma úgynevezett kétlaki otthon, melyben nem mindennap tartózkodnak a tulajdonosok. A tanyák lassan „áttelepülnek", olyan területeken telepednek meg a szentesiek, ahol már elérhető a villany. Erre példaként említette a polgármester a Nagyhegyet.

A városházán most éppen tizennégy tanya villamosításának terve készült el, megvalósulásra várva. Ezeken felül még mindig marad tizenöt-húsz ingatlan, ahonnan igény érkezett. A már kész tervrajzzal rendelkező házak esetében összesen 24 millió forintba kerül a beruházás. Szirbik szerint amikor a tanyák villamosításáról beszélünk, érdemes arány szerint értelmezni az adatot: tízmillió forintba került a Klauzál utcai orvosi rendelő felújítása, mely az imént említettnél jóval több ember életminőségének javítását szolgálja. A polgármester egyébként nem osztja azt az álláspontot, hogy aki életének színhelyéül a tanyát választja, az rosszul dönt, inkább úgy véli, a gazdaságossági érvek más megoldás mellett szólnak.