Újkőkori halottak a csatornában
 Körös-kultúra a Kurca partján

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-13 | Balázsi Irén

Nyolcezer évvel ezelőtti sírokat bontottak ki a szentesi Koszta József Múzeum munkatársai a Boros Sámuel utcai csatornaárokban. A Körös-kultúra szokásai szerint zsugorított testhelyzetben temették el halottaikat a civilizáció kezdetén az emberek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Zsugorított testhelyzetben temették el halottaikat az újkőkori emberek Fotó: Balázsi Irén
Kora újkőkori nyughelyekre leltek a megelőző régészeti feltárás során a szentesi Koszta József Múzeum munkatársai. A csatornaépítők a Boros Sámuel utcában dolgoztak, amikor egy ház előtt több mint egy méter mélyen egy sír került elő. A 8 ezer évvel ezelőtti Körös-kultúra egyik ismérve, hogy az akkori népességnek még nem voltak temetőik, hanem a lakóépületük körül temették el zsugorított testhelyzetben a halottaikat. A kibontott sírban is ezt lehetett látni, a bal oldalára fordítva kuporgott az elhunyt, aki valószínűsíthetően fiatal lehetett. Erre abból következtettek a szakemberek, hogy a bölcsességfoga éppen csak kijött, alul pedig mind a tizenhat megvolt.

Hasonló testhelyzetbe temették el hozzátartozójukat a szomszédos háznál a kora újkőkori emberek. Bár a halott itt a hátán feküdt, de a lába erőteljesen zsugorított. Ennél a sírnál mást is találtak: egy oldalra billent, öblös hasú díszített fazék volt a csontváz mellett. A kor szokásának megfelelően ezt az égetett agyagból készített, egykoron étellel teli edényt Szabó János József régész-igazgató elmondása szerint azért tették elhunyt szerettük mellé, hogy útban a túlvilágra vagy a túlvilágon ne éhezzen. A szomját pedig itallal szándékozták oltani. Ezt tanúsítják a szimmetrikus bordákkal díszített kis csészék, a felfüggesztésre szolgáló fülekkel, amelyek szintén a halott közelében kerültek elő.