Temesvári művészek különös lázadása
 Határon túli képek a városi galériában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-12 | Balázsi Irén

Egy csendéletet leszámítva csupa neoavantgárd alkotással jelentkeztek a szentesi galériában a temesvári képző- és iparművészek. A román és magyar anyanyelvű alkotók közös jellemzője, hogy művészetükből régen száműzték a szocreál stílust.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az alkotásokkal hadat üzentek a szocreálnak Fotó: Tésik Attila
Csongrád testvérmegyéjéből, Temesből hozták el munkáikat a képző- és iparművészek a szentesi művelődési központ főtéri galériájába, ahol baráti közegre leltek a vendégek. Temesvár elővárosa lesz ugyanis maholnap Újszentes, amely testvértelepülése a Kurca-parti helységnek. A szentesi kiállításon együtt mutatkozott be 26 román és magyar anyanyelvű alkotó, akiknek a műveit nagyra értékelte Tóth Attila szegedi művészeti író. Egy képtől eltekintve nagyon egységes az anyag, hiszen a realista stílusú Csendélet című festményt leszámítva a legkorszerűbb művészeti törekvések érhetők tetten a képeken.

Mindenképpen iskolát teremtettek a temesvári művészek, több szempontból is. Úttörők voltak ők a maguk területén, akik a saját eszközeikkel fejezték ki gondolataikat az 1989 előtti diktatórikus viszonyokról. Szekernyés János műkritikus, a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének elnöke úgy jellemezte őket a szentesi tárlatuk minapi megnyitóján, hogy mindahányan a neoavantgárd törekvéseknek kötelezték el magukat. Az idősebb generáció tagjai már a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben hadat üzentek a kor jellemző irányzatának, a szocreálnak. Járták a maguk útját a kommunista kurzus időszakában, amihez nem kis kurázsi kellett. Erre is érdemes gondolniuk mindazoknak, akik megtekintik a szentesi galériabeli kiállítást, mely október végéig látogatható.