Leállt a szentesi téglagyár
 A munkások egy része úgy döntött, nem dolgozik tovább

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-12 | Blahó Gabriella

A tervezettnél korábban, tegnap leállt a termelés a szentesi téglagyárban, mert néhány munkás úgy döntött: nem dolgozik tovább. A nehéz fizikai munkára alig akad jelentkező, a téglát eladni pedig egyre nehezebb.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tegnap abbahagyták a termelést az üzemben Fotó: Tésik Attila
Az utóbbi napokban már csak tizennyolcan dolgoztak a szentesi téglagyárban, tegnap azonban két munkás bejelentette, hogy nem folytatja. A rendkívüli megterheléssel járó munkát egyre kevesebben vállalják, a gyár pedig munkaerő híján nem üzemel tovább.

– Legalább negyven embernek kellene egyszerre dolgoznia ahhoz, hogy minden jól működjön – mondta Horváth István, az IMT-Fortis Kft. műszaki vezetője. Az agyagkitermelést gépek segítik, s az égetés természetesen kemencében történik, de mindezeken túl minden munkafolyamat fizikai erőt igényel. Az ott dolgozók több tonna téglát mozgatnak meg naponta, s ez nem könnyű feladat. Mindezért viszonylag kevés fizetést kapnak, a téglagyárba már csak az ment dolgozni, akinek nem volt jobb ötlete. A cég a fagy beállta előtt szokott leállni a termeléssel, most azonban arra kényszerült, hogy korábban tegye ezt meg.

A kisméretű tömör falazótéglát előállító üzem százhuszonhárom éves. A technikai felszerelés működő ipartörténeti emlék: az agyagkitermelő gép elmúlt ötvenéves, a felszínről kifejtett agyagot kisvasúton szállítják a gyár területére. Az üzem közelében lévő bányában még legalább tizenöt évre elegendő agyag van, az itt készített típus viszont egyre kevésbé kelendő. Ma már csak házak alapozásához, esetleg kémények építéséhez használják a klasszikus formájú és méretű téglát, melyet a megyében már csak Szentesen készítenek. Körülbelül háromszázötvenezer darab vár még értékesítésre, ez a mennyiség a következő tavaszon remélhetőleg elkel. Viszont évente legalább kétmillió darabot kellene eladni ahhoz, hogy a gyár nyereséges legyen. Az üzem jövőjével kapcsolatban Horváth István úgy nyilatkozott, meggondolandó, hogy ilyen körülmények között tavasszal folytassák-e a termelést.