Kinőtte a repülős magasságot
 Kovács József ezredes az új helyőrségparancsnok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-13 | Korom András

Kovács József ezredes váltotta az átalakulást levezénylő Hajdu Gábor ezredest a vásárhelyi laktanya parancsnoki posztján. Az új vezető 42 esztendős, Kiskunfélegyházán született, Szentesről ingázik, repülősnek készült és horgászni is szeret.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kovács József ezredes, laktanyaparancsnok. Tapasztalt katonának számít Fotó: Tésik Attila
Kovács József ezredest, a vásárhelyi helyőrség új parancsnokát már középiskolás korában megfogta a „katonaromantika", s úgy gondolta, hivatásos repülőtiszt lesz. Édesapja támogatta tervét, édesanyja azonban nem lelkesedett ezért, így két helyre, a kecskeméti Gépészeti és Automatizálási Főiskolára és a katonai főiskolára is jelentkezett. Mindkettőre sikeresen, s végül az utóbbi pályát választotta.

– Az első hivatásos katona vagyok a családban, s eredetileg repülős szerettem volna lenni. Minden feltételnek megfeleltem, ám magasabb vagyok, mint a pilótáknak megengedett maximális 183 centiméter, így a földön maradtam. Később a felderítők munkája fogott meg, ám matematikai és egyéb tudásom miatt végül a tábori tüzérekhez irányítottak, amit végül nem bántam meg – ismertette pályakezdését a kiskunfélegyházi születésű, s jelenleg Szentesen élő Kovács József ezredes, helyőrségparancsnok.

1981 óta szolgál a honvédségnél, akkor kezdte meg tanulmányait a katonai főiskolán. Négy évvel később végzett tábori tüzér szakon, s szerezte meg a civil életben is használható gépészmérnöki oklevelét. Tíz évig Cegléden szolgált, 1996-ban került Vásárhelyre. Az elsők között volt, aki részt vett a koszovói békefenntartó misszióban. Jelenleg nemcsak az 5/62-es könnyűlövész zászlóalj, hanem a helyőrség parancsnoka is, egyúttal pedig a parancsnokhelyettese a debreceni Bocskai István Könnyűlövész Dandárnak, melyhez a vásárhelyi alakulat tartozik.

– Kalandokkal teli pályát reméltem, s azt találtam. A feleségem tanárnő, de korán hozzászokott a honvédség kötöttségeihez, ugyanis az édesapja hivatásos katonaként szolgált – mesélte Kovács József, aki számára a kikapcsolódást a családjával együtt töltött idő, az olvasás, két kutyája, a kertben és a ház körül végzett munka, valamint az autóvezetés jelenti. Horgászni is szeret, ám mint mondta, három éve nem volt rá lehetősége. A honvédség horgászversenyén – árulta el – pedig nem indul, nehogy bundázással gyanúsítsák meg a kollégái.

– Még a végén azt hinnék, azért fogok sok halat, mert a szentesi búvárok a víz alatt a horgomra akasztgatják – jegyezte meg mosolyogva. Hozzátette: a fia mégiscsak képviseli majd a családot, ő maga pedig különdíjat ajánlott fel a legeredményesebb versenyzőnek.