Népdalt énekeltek öt ország diákjai
 A magyar zeneoktatással ismerkedtek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-13 | Balázsi Irén

A szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola kórusa a magyar muzsikát népszerűsíti külföldön. A Comenius-program keretében francia, német, román és svéd pedagógusok ismerkedtek a minap a Kurca-parti településen a hazai zeneoktatással.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A svéd énekek tetszettek legjobban a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjainak, akiknek a Comenius-program keretében megadatott, hogy egy kórusban daloljanak francia, német, román és svéd kortársaikkal. Franciaországban találkoztak még a tavasszal a tanulók, s azóta is tartják egymással a kapcsolatot. A közös koncert máig szép emlék maradt számukra, hiszen a különböző nemzetek
fiataljai együtt dalolták magyarul a Felsőpárton esik a dara című szentesi népdalt. Fekete Nagy Katalin francia–magyar szakos pedagógus sem feledi el azt az élményt, amelyet az nyújtott: 120 gyerek ajkán zengett a jellegzetes Kurca-parti strófa: „Ne menj arra, Gubera Vera!" Persze a református iskola diákjainak meg franciául, németül, svédül és románul kellett megtanulniuk két-két éneket. Nemcsak a zenetanárok fáradoztak sokat a siker reményében, hanem az idegen nyelveket oktató pedagógusok is. A dalok szövegét ugyanis le kellett fordítaniuk, hogy értsék a gyerekek, miről szól a nóta.

Ilyen előzmények után Szentesen vendégeskedtek a minap a négy említett országból a pedagógusok. Az apropót pedig az adta, hogy még ebben az oktatási-nevelési évben folytatódik a koncertsorozat. Ezt készítették elő, hogy minél jobb legyen az összhang 2005 májusában, a némethoni és svédországi hangversenyükön. A francia közös éneklésről egyébként CD is készült, amelyet ezekben a napokban várnak a Kiss Bálint református iskolában tanárok és diákok egyaránt. A külföldi vendégek most a magyar zenepedagógiával ismerkedtek. Nagyszerű tanárt kaptak a Horváth Mihály Gimnázium kiemelkedő egyénisége, Majtényi András személyében. Az egyik óráján részt vettek a delegáció tagjai, s az öt ország kórusának vezető karnagya, a francia zenepedagógus felállva bravózott. A Comenius-program zárókoncertje egyébiránt Szentesen lesz 2006 tavaszán. Még az is elképzelhető, hogy az addigra teljesen felújított főtéri református nagytemplomban énekelnek majd együtt a svéd, a francia, a német, a román és persze a szentesi gyerekek.