Több mint kétezer fácán repül

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-13 | Blahó Gabriella

Kirepülnek az árpádhalmi vadgazdaságban nevelt fácánok a következő napokban. A kétezer-ötszáz madarat már helybéli vadászatra tenyésztette a gazdaság – tavasz óta több ezer szárnyast értékesítettek. A területre idén nem várnak olasz vadászokat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az árpádhalmi Szendreimajorban kétezer-ötszáz fácán várja, hogy eredeti környezetébe visszatérjen. A vadgazdaság vezetőjétől, Csontos Kálmánnétól megtudtuk, hogy tavasztól folyamatosan neveltek több ezer fácánt a telepen, de ezeket már értékesítették.

A gazdaság területére az idény kezdetével bérvadászokat várnak, főként Szegedről és Derekegyházról. A külföldi vendégek egyre ritkábban keresik fel a magyar vadászterületeket, hiszen a szomszédos Romániában és Szerbiában jóval olcsóbban hódolhatnak a szenvedélyüknek. A vadgazdaságban mindössze három szakember dolgozik, akik az erdőt járva az állatok élelméről gondoskodnak. Munkájuk díjazásaként jutalomvadászaton is részt vehetnek.

A gazdaság vezetője a műfajban szokatlan módon egy hölgy: Csontos Kálmánné, Márta azt mondja, soha eszébe nem jutott, hogy fegyvert vegyen a kezébe, viszont a vadhús elkészítésében az eltelt évek alatt kellő gyakorlatra tett szert. Megértően tud nyilatkozni tehát azokról, akik szeretik a fácánt.

Szervezi a munkát egy olyan helyen, ahol idényen kívül valóban csak a madár jár. A természetes környezet nem természetvédelmi terület, az árpádhalmi erdők mégis „zengnek". Legközelebb Székkutason túl, a Fehér-tó partján látni védett szárnyasokat.