Egymilliárdot nyert Szentes
 Összefogott a református egyház az önkormányzattal

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-13 | Balázsi Irén

Egymilliárd forintot nyert uniós forrásból a szentesi önkormányzat és a református egyház közös pályázata. Az összegből folytatódik a főtéri nagytemplom felújítása, a szomszédos épületben szeretetotthont alakítanak ki és korhűen rehabilitálják a templom környékét is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tavasszal folytatódhat a főtéri református nagytemplom felújítása Fotó: Tésik Attila
Nem vette kedvét a szentesi önkormányzat és a református nagytemplomi egyházközség képviselőinek, hogy a tavaly ősszel benyújtott pályázatuk nem nyert. A városközpont rehabilitációjának folytatására szerettek volna uniós támogatást szerezni, ám akkor a felújítási költségeknek csak hét százalékát ítélték meg a pályamunkát elbíráló illetékesek. Ezt azonban nem fogadták el a szentesiek, mert reménykedtek abban, hogy sikerül kedvezőbb feltételekkel forráshoz jutniuk. Jól mérlegeltek, annyi bizonyos. Az idén nyáron ugyanis megint benyújtották a pályázatot, ezúttal a Regionális operatív program felhívására. Szirbik Imre polgármester és Kovách Péter lelkipásztor tájékoztatása szerint közel egymilliárd forintot nyert az önkormányzat és az egyház közös pályamunkája. A város állja a vállalt önrészt, vagyis a százmillió forintot.

A jelentős beruházás 2005 tavaszán kezdődhet. A megítélt támogatásból folytatódhat a főtéri református nagytemplom renoválása. A műemléki épületben nemcsak istentiszteleteket tartanak, hanem a város egyik kulturális központjaként is szolgál majd. A templommal szemközti, főtéri házat még 2002-ben kapta vissza az egyház. Ebben szeretetotthont alakítanak ki, ahol ötven idős ember ellátásáról gondoskodnak. Az egyházi fenntartású intézménybe Döme Gyula főgondnok elmondása szerint az önkormányzat tíz rászoruló beutalására lesz jogosult. A beruházás keretében az 1900-as évek elejére jellemző stílusban állítják helyre a templom melletti Kiss Bálint utcát. Macskaköves burkolatot kap az úttest, amelyet korhű kandeláberek és fasorok öveznek.

Kérdésünkre, miszerint nem támadták-e a lelkipásztort, mert összefogott a szocialista párti polgármesterrel, azt válaszolta Kovách Péter: voltak ilyen hangok is, ám ő mégis természetes dolognak tartja a jó kapcsolatot a város vezetőivel. A szentesiek érdekét is szolgálja az, ha a főtéren megszépülnek az egyházi épületek. Szirbik Imre annyival egészítette ki, hogy régóta együttműködik a helyhatóság a különböző felekezetekkel. A polgármester példaként említette, hogy az egyházi fenntartású temetőkben az önkormányzat anyagi támogatásával hozatták rendbe az utakat, az evangélikus templom felújítása pedig a várostól kapott kölcsönből kezdődhetett el.