Harmincegy órás vízszünet
 Két hónapja tart Nagytőkén a felfordulás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-09 | Blahó Gabriella

Hétfő reggel hét órától kedd délután két óráig szünetel a vízszolgáltatás Nagytőkén. A Szentesvíz Kft. ebben az időszakban hipóval mossa át a teljes vezetékes hálózatot. A tisztításra azért van szükség, mert a legutóbbi, hétfői mintavétel eredménye még mindig eltér a magyar szabványban meghatározott mutatóktól: a vízben megint pszeudomonas aeroginosa nevű baktériumot találtak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Már nagyon várják a faluban, hogy vége legyen a flakonos korszaknak. Hétfőn a teljes vezetékes hálózatot kitisztítják Fotó: Tésik Attila
A pszeudomonas aeroginosa nevű szennyeződés élőlény: azt jelzi, hogy az ivóvízbe szerves anyag került. A biológiai fertőzöttség jellege eltér a mérgezéstől abból a szempontból, hogy nem okoz feltétlenül betegséget – mondta el lapunknaknak Kovács Ferenc megbízott megyei tiszti főorvos.

A szolgálat vezetője mindezt úgy magyarázta, hogy például az arzén esetében – ha folyamatosan és kimutatható mennyiségben kerül a szervezetbe – az ember biztosan megbetegszik, végül meghal. A biológiai jellegű fertőzés hatása viszont nem ilyen: pusztán növeli a betegség kialakulásának kockázatát. A fertőzött vizet fogyasztó egyén szervezetében kedvezőtlen körülmények esetén kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, ezek között említendő a hasmenés. Abban az esetben, ha a pszeudomonas aeroginosa az emésztés során felszívódik, komolyabb bajt okozhat. A 2001-ben született, ívóvízre vonatkozó kormányrendeletben foglaltak szerint ebből az élőlényből egyetlen egy sem lehet az emberi fogyasztásra szánt ivóvízben. A legutóbbi mintavétel eredménye sokat mutatott, ezért a tisztiorvosi hivatal fenntartja Nagytőkén a fogyasztási tilalmat – fogalmazott dr. Kovács.

A vízmintát akkreditált laboratóriumban vizsgálták meg. Az unió országaiban a szolgáltatás minőségéért a szolgáltató felel, akkreditált laboratóriumok által kiadott eredményekre pedig alapoz a tisztiorvosi hivatal. A módszer szerint úgynevezett szeletkív táptalajon tenyésztik a baktériumot, mely a fertőzöttség esetén kimutathatóvá válik.

A Szentesvíz Kft. munkatársai hétfőn kora hajnalban feltöltik a falu glóbuszát hipós vízzel, melyet aztán a hálózatba engednek. Reggel héttől egészen kedd délután két óráig nem szabad kinyitni az otthonokban a csapot – mondta el lapunknak Kecskés István vízellátási csoportvezető. A közbeeső időszakban, harmincegy órán keresztül hat a fertőtlenítő a vezetékekben, majd az összesen harminc-negyven köbméternyi vizet a tűzcsapokon és a házaknál lévő csapokon keresztül kifolyatják. Kecskés elmondta, hogy a nagytőkei gépházmester a faluban mindekit személyesen keresett fel és írásban vetette át a vízszolgáltatás szüneteléséről szóló értesítést.

Staberecz Ferenc polgármester bízik benne, hogy a tisztításnak köszönhetően hamarosan lezárul ez az ügy, mely némiképp felborította a település normális rendjét. A szülők megnyugvással vették tudomásul, hogy átmeneti megoldásként gyerekeik Szentesre járnak óvodába, ahol szakszerű ellátást kapnak. Staberecz azt tapasztalta, hogy a nagytőkeiek türelmesek.