634 milliót nyert Csongrád megye

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-08 |

Huszonegy Csongrád megyei pályázatból tizenhárom kapott támogatást a regionális fejlesztési tanács célelőirányzatából. A nyertesek között van csongrádi, makói, szentesi, mórahalmi és kisteleki beruházás is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Második éve már, hogy a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács jelentős hazai területfejlesztési forrással gazdálkodhat: ez a Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzat, rövid nevén a TRFC. Idén első körben július 31-ig lehetett pályázatokat beadni, és a regionális szinten a csaknem 2 milliárdos keretre 4 milliárd forintnyi igény érkezett. Jó színvonalú pályázatok születtek, így a rendelkezésre álló összegből a második körre már nem maradt forrás.

– Csongrád megyéből 21 pályázat futott be, 13 kap támogatást, összesen 634 millió forintot – tájékoztatott Marosvári Attila, a megyei közgyűlés területfejlesztésért felelős alelnöke. – Az elbíráláskor nagyobb volumenű, akár több évre elhúzódó projektekre is tudunk forrást biztosítani.

A TRFC egyrészt terület-, másrészt gazdaságfejlesztést finanszíroz. Előbbinél infrastrukturális beruházások, vagy a közszolgáltatások fejlesztése lehet a cél, utóbbinál a munkahelyteremtés, vagy a hatékonyságnövelés. Tavaly több, idén kevesebb volt a vállalkozói pályázat, főleg önkormányzatok, illetve kistérségek nyújtottak be különböző projekteket. Csongrád városa az ipari park infrastruktúrájának fejlesztésére 83 millió forintot, Kistelek egy térségi gazdaságfejlesztési centrumra 87,5 milliót kap. Kiszombor önkormányzata a Rónay-kúriát szeretné turisztikai célra hasznosítani, most a pályázat révén 118 millió forinthoz jutnak. Makó a városi piac infrastruktúráját javíthatja majd, 46 milliós támogatással. Kövegy útépítésre kapott 35, Mórahalom térségi humánszolgáltató központ – rendelőintézet – létrehozására 136 milliót. Szentesről 3 vállalkozást nyert, összesen 66 millió forintot. A szegedi, illetve a hódmezővásárhelyi kistérség csak akkor nyújthatott volna be pályázatot, ha a megvalósítandó fejlesztés regionális kihatású lenne, ilyen pályázatuk idén nem volt.