Kulturált sztrájk volt Szentesen
 Várják az egészségügy reformját

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-08 | Balázsi Irén

A szentesi kórház 700 dolgozója közül mintegy százan sztrájkoltak tegnap az egészségügy hiányos működési feltételei miatt. A betegek azonban nem maradtak ellátatlanul.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Egészségügyi és Szociális Ágazatokban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi elnöke, dr. Kispál Mihály onkológus főorvos egyetért a sztrájkolók követeléseivel, ám a kormányváltás miatt ő várt volna a tüntetéssel. Elmondása szerint 15 éve ígérgették az egymást váltó kabinetek a jövedelmek emelését, egyedül a Medgyessy-kormány javította észrevehetően a béreket az ágazatban. Ennek ellenére a szakszervezet elnöke is úgy ítéli meg, hogy több pénzre lenne szükség az egészségügy feltételeinek javítása érdekében. Nem állt be a sztrájkolók
700-ból 94-en

A Magyar Orvosok Szövetsége helyi szervezete felhívására 37 orvos és 57 szakdolgozó sztrájkolt tegnap a szentesi kórház mintegy 700 alkalmazottja közül. A szervezet elnöke, Kabai Julianna aneszteziológus főorvos lapunknak elmondta: azért csatlakoztak az országos felhíváshoz, mert egyetértettek a célkitűzéseivel. Azt szeretnék elérni, hogy az egészségügyből a rendszerváltozás óta kivont pénzt folyamatosan adja vissza az ágazatnak a kormányzat. A sztrájktól azt várják, hogy nemzeti közügynek tekintve orvosolják a gondokat a betegek és a dolgozók érdekében. A főorvosnő hozzátette: a beígért hatszázalékos fizetésemelést is várják a dolgozók. 
közé dr. Szerb János belgyógyász főorvos. Elmondása szerint tegnap még a szokásosnál is több beteg várakozott a rendelőintézetben. A pácienseket büntette volna a főorvos, ha demonstrál. Az egészségügy nem hasonlítható egy üzemhez, ahol nincs különösebb következménye, ha 8 órára leállnak a munkával. A beteg ellenben a szenvedő alanya az ágazatra jellemző méltatlan körülményeknek.

A kórház sebészeti osztályán dr. Papp Zoltán főorvos sztrájkolt ugyan, de vizitet is tartott és ellátta a betegeket. Az előjegyzett műtéteket viszont elhalasztották. A főorvos azért tüntetett, mert lassan mind a személyi, mind a tárgyi feltételek hiányoznak a gyógyításhoz. Hozzátette: nincs műszer, nincs gyógyszer, és annyi orvos ment ki Nyugat-Európába dolgozni, hogy hat kórházat bezárhatnának idehaza. Jogosnak tartja az egészségügyi dolgozók demonstrációját Dancsik György. A baleseti sebészeti szakrendelő előtt várakozó taxis szerint nagy teher van az orvosokon és az ápolókon. A férfi azt várja a tüntetéstől, hogy az illetékesek legalább felfigyelnek a tarthatatlan állapotokra. Semmit sem vett észre az egészségügyi dolgozók demonstrációjából Tedás Zoltán. Az építési vállalkozó érdeklődésünkre elmondta: tisztességesen fogadták a belgyógyászaton és a baleseti sebészeten is.