Januártól vizsgálják az élelmiszereket

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-08 |

Minden műszert megkapott, így januártól működhet a szentesi agrárinnovációs és minőségvizsgáló központ, amely a térség élelmiszereit látja majd el uniós tanúsítvánnyal.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A fajtakísérlet is folytatódhat a szentesi kutatóállomáson Fotó: Tésik Attila
Hónapokon át tartó huzavona végére került pont szerdán, amikor a Csongrád megyei közgyűlés elnöke is aláírta az állammal kötendő szerződést. Ez arról szól, hogy az ÁNTSZ szegedi, Bal fasori székházát a megyei önkormányzat átadja az államnak, s cserébe megkapja a szentesi zöldségkutató állomást.

Ez azt jelenti, hogy most már valóban csak a szakembereken múlik, mikor kezdi meg munkáját Szentesen az agrárinnovációs és minőségvizsgáló központ. Eredetileg úgy volt, hogy az uniós csatlakozás napján átvághatják a szalagot az új, s Európában is egyedi profilú intézmény kapujában, ám az ingatlancsere és a közbeszerzési eljárás elhúzódott. A DABIC Kht. által működtetett központ a térség mezőgazdaságának termékeit vizsgálja és látja el az unióban is elismert tanúsítvánnyal. Nem csupán a piacra kerülő áruk gyors vizsgálatára vállalkozik, de napi kapcsolatban áll a termelőkkel, a kisebb gazdaságokat integráló cégekkel, és tudományos háttérrel, technológiával segíti a termelést, és azt, hogy mindig egyformán jó minőségű legyen a piacra kerülő termés, akkor is, ha több gazdaságból érkezik. A 84 millió forintos Phare-támogatást a labor fölszerelésére fordították, s mostanra az összes berendezés megérkezett. A központot e hónap végén avatják fel, a munka pedig 2005 januárjában kezdődik el.