Szentesre járnak óvodába a nagytőkei gyerekek
 A településen még mindig él az ivóvíz-fogyasztási tilalom

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-07 | Blahó Gabriella

Tegnaptól a szentesi Rákóczi utcai oviba járnak a nagytőkei gyerekek a két település önkormányzatának megállapodása értelmében. Az egyezmény határozatlan időre szól, mindaddig, amíg nem születik a nagytőkei ivóvízfogyasztási tilalmat feloldó tisztiorvosi határozat. Bár legutóbb hétfőn vettek újabb mintát, a vizsgálat eredménye még mindig nem született meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Rákóczi utcai óvodában fogadták a falubeli kicsiket Fotó: Tésik Attila
Nagytőkén augusztus 16. óta tilos a vezetékes hálózatról vett vizet fogyasztani. A falu önkormányzatának egyetlen intézménye, az óvoda idén ősszel ki sem nyithatott, mert a megyei tisztiorvosi szolgálat nem engedélyezte. A tiltó határozat indoklása a csapvíz fertőzöttségéről szólt.

A nagytőkei szülők az utóbbi napokban egyre kevésbé tolerálták a helyzetet. A falu önkormányzata ezért megoldást keresett. Staberecz Ferenc polgármester elmondta lapunknak, hogy a szentesi önkormányzat óvodájába mindaddig járhatnak a gyerekek, amíg az ő intézményük újra ki nem nyit. Tegnaptól minden reggel és délután busszal szállítják a kicsiket a falu és a város között. A Rákóczi utcában a nagytőkei intézmény két óvónője neveli őket, teljes ellátást kapnak, az ételek költségét pedig a falu állja.

Szűcs Lajos oktatási ügyekért felelős szentesi alpolgármester úgy nyilatkozott, természetes, hogy ebben a helyzetben segítséget kell nyújtani a szomszédos település lakóinak. A gyereklétszám csökkenése miatt felszabadult csoportszobában lehet foglalkozásokat tartani. Az alpolgármester megerősítette: a lehetőség addig él, amíg Nagytőke arra igényt tart.

Legutóbb hétfőn vettek vízmintát a vezetékes hálózatról a faluban, melynek eredménye még nem született meg – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ferenc megbízott megyei tiszti főorvos.

A legutóbbi mintavételt megelőzően a Szentesvíz Kft. gépházában kellett tisztítást végezni, ugyanis az első vizsgálatok azt mutatták, itt volt a probléma forrása. A faluban a csapról továbbra sem szabad inni, a fogyasztható vizet lajtoskocsiról kapják a település lakói.