Feljelentés a Kinizsi ügyében
 Rendkívüli közgyűlést tartott a részvénytársaság

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-07 |

Rendkívüli közgyűlést tartott a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Rt., és ezúttal a részvényesek nem szavazták meg az igazgatótanács alapító okiratot módosító javaslatát. Eközben a Farkas Sándor országgyűlési képviselő által vezetett részvénytársaság ügyében ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, közokirathamisítás gyanúja miatt, a Szentesi Rendőrkapitányságon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Farkas Sándor a büntetőeljárásról hallott, hivatalosan semmit nem tud Fotó: Tésik Attila
A májusi közgyűlésen forrósodott fel a légkör az rt.-nél, amikor Farkas Sándor vezérigazgató felmondott Czirbus Antal állattenyésztési főágazat-vezetőnek és Czirbus Olviér szarvasmarha-tenyésztési ágazatvezetőnek. Apa és fia – a részvények harminc százalékának birtokosaként – kényszerült távozni. Ezután történt, hogy egy feljelentés alapján ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás kezdődött a Szentesi Rendőrkapitányságon, közokirat-hamisítás gyanúja miatt – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. A rendőrség ennél egy szóval sem árult el többet a részletekről. Lapunk úgy tudja, hogy a feljelentés a részvénykönyvre vonatkozik.

A múlt heti rendkívüli közgyűlésen történtekkel kapcsolatban Czirbus Olivér mindössze annyit mondott: a társaság vezérigazgatója állásától fosztotta meg őt és édesapját, most pedig korlátozni kívánta a részvényvásárlást.

Czirbusék korábban úgy nyilatkoztak, nem kívánják kivenni földjeiket az rt.-ből, terveik vannak a gazdaságban, ezért oda vissza akarnak térni. Információink szerint az elővásárlást biztosító részvényhez fűződő jogok korlátozása volt a rendkívüli közgyűlésen előterjesztett módosító indítvány célja, ekképpen: az a személy, aki már nem dolgozója a társaságnak, csak az igazgatótanács hozzájárulásával vásárolhasson részvényt. A javaslat nem kapta meg a szükséges többséget.

Farkas Sándor, a Kinizsi 2000 Rt. vezérigazgatója elmondta lapunknak, hogy a közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyó büntetőeljárásról hallott, de arról hivatalos értesítést nem kapott. A részvénytársaság rendkívüli közgyűlését azért hívták össze, mert bírósági határozat értelmében munkavállaló nem lehet tagja a felügyelőbizottságnak, ezért az öttagú grémiumba két új tisztségviselőt jelöltek, akik a közgyűlés szavazatai alapján el is nyerték megbízatásukat. Az igazgatótanács valóban olyan javaslatot is terjesztett elő, mely az alapító okirat módosításáról szólt. Farkas elmondta: a részvényvásárlás átláthatóvá tételének érdekét szolgálta volna a javaslat, mindemellett lehetőséget nyújtott volna arra, hogy bárki szabadon megismerhesse a feltételeket. A módosító indítvány nem kapta meg az ehhez szükséges hetvenöt százalékos szavazati arányt.