Fiatalok költözhetnek a kihalt épületbe
 Megveszi a szentesi önkormányzat a vízmű volt székházát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-07 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat meg akarja venni az egykori megyei vízművállalat székházát. A berekháti lakatlan épületben bérlakásokat terveznek kialakítani, fiataloknak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hatvan önkormányzat tulajdona volt a megyei vízmű épülete. Szentes helyhatósága bérlakásokat akar kialakítani a kiürített házban Fotó: Balázsi Irén
Ajánlatot nyújtott be a szentesi önkormányzat a Kincstári Vagyonigazgatósághoz, hogy megvásárolná a megyei víz- és csatornamű vállalat egykori irodaházát. A berekháti épület ugyanis hosszú ideje lakatlan, mert a mamutcég a rendszerváltozást követően megszűnt. A vállalat székházaként működött ingatlan viszont Csongrád megye hatvan önkormányzatának a közös tulajdonába került. A szolgáltató cég végelszámolása során kiderült: olyan tetemes adóssága van a vállalatnak, hogy a megmaradt vagyon nem fedezte volna a tartozását. Ezért a megyebeli települések lemondtak a tulajdoni hányadukról, és az adósság ellentételezéseként a berekháti ingatlan a társadalombiztosítási igazgatóságé lett. Ám közben ez a hivatal kettévált – nyugdíj- és egészségbiztosítási pénztárra –, így e kettő közös tulajdonába került a berekháti kiürült épület.

A jogi procedúra 2000-ben zárult azzal, hogy a megyei vízmű volt
Újabb bérlakások

A polgármesteri hivatalban 227 igénylőt tartanak nyilván. Közülük hatvanhatan szerepelnek a névjegyzéken, az ő igényüket kell leghamarabb kielégíteni. A jövő héten hét új szociális bérlakást adnak át a Szabadság tér 5–7. szám alatti épületben. Ezeket az otthonokat a tetőtér beépíttetésével alakította ki az önkormányzat. Még az idén elkezdődhet a Petőfi utca 16. számú foghíjas telek beépítése is. A 165 millió forintos beruházás eredményeként további 22 otthonnal bővül a lakásállomány.  
székháza átkerült a Kincstári Vagyonigazgatóság kezelésébe, de a tulajdonosok nem változtak. Szirbik Imre polgármester érdeklődésünkre azt is elmondta: egyszerűbb lenne a helyzet, ha az állam lenne a tulajdonos, mert akkor az önkormányzat térítésmentesen igényt tarthatna az ingatlanra. A mostani tulajdonosok többször is próbálkoztak az egykori vízmű berekháti telephelyének értékesítésével, ám sikertelenül. Idén tavasszal aztán úgy döntöttek, hogy megosztják az ingatlant, és külön-külön kínálják eladásra. Az önkormányzat vételi ajánlatát a háromszintes irodaházra, az ebédlőre és a konyhára elfogadták. Most az értékbecslésnél tart az ügylet.

Az önkormányzat a berekháti, kihalt épületben lakásokat tervez kialakítani fiataloknak. A bérházban húsz ifjú pár kaphatna otthont, reális bérleti díj ellenében. Így nem kényszerülnének drága albérleteket keresni, s a jövedelmükből félre tudnának tenni önálló lakásra.