Holnap egészségügyi sztrájk
 Minden harmadik intézményt érint a munkabeszüntés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-06 | Timár Kriszta

Biztos, hogy tizenegy Csongrád megyei egészségügyi intézményben holnap nem dolgoznak, hanem nyolc órán át sztrájkolnak. A térség mintegy harminc gyógyítóhelye közül néhányban a szervezők sem tudják, lesz-e munkabeszüntetés. Az érintett betegek körében nagy a tanácstalanság.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Felhívás keringőre Fotó: Schmidt Andrea
Egy nappal a nyolcórás egészségügyi sztrájk előtt nincs lista arról, hogy az ország, illetve Csongrád megye mely intézményeiben és mennyien demonstrálnak. Az akciót szervező Egészségügyi és Szociális Ágazatokban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetétől (EDDSZ) származó információ szerint sok helyen még meg sem alakult a sztrájkbizottság, így törvényes akadályai is vannak a munkabeszüntetésnek. Néhány intézményben pedig kivárnak: holnap nem demonstrálnak, de a következő hetekben esedékes újabb időpontokban csatlakoznak a sztrájkolókhoz.

Csongrád megyében sem született meg tegnap az a lista, mely rögzíti: holnap melyik egészségügyi intézményben kell számítani fennakadásokra. Ezért kérdeztük meg a megyebeli egészségügyi intézmények dolgozóinak képviselőit, csatlakoznak-e a demonstrációhoz.

A szegedi városi kórházban megalakult a sztrájkbizottság, azt azonban még nem tudják, lesz-e sztrájk, mert még csak most gyűjtik a dolgozók írásos nyilatkozatait arról, hogy részt vesznek-e a megmozdulásban. A rendelőintézetben viszont biztos, hogy holnap demonstrálnak a dolgozók, de hogy hányan, azt a sztrájkbizottság képviselője nem árulta el. Az
Országos demonstráció

A holnapi általános sztrájkban az ország több egészségügyi intézménye is részt vesz. De hogy melyek lesznek azok, azt nem tudni pontosan. A teljesség igénye nélkül néhány példa: nyolcórás munkabeszüntetést tart a miskolci megyei kórház, a Heim Pál Gyermekkórház (Budapest), a Szent Pantaleon Kórház (Dunaújváros), a Csolnoky Ferenc Kórház (Veszprém), a Pécsi Orvostudományi Egyetem.  
egyetemi klinikák közül az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet, a fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, a sebészeti, a radiológiai, a traumatológiai és az idegsebészeti klinika, valamint a központi műtő vesz részt a munkabeszüntetésben.

A deszki tüdőkórházban nem lesz sztrájk, mint ahogy a csongrádi rendelőintézetben sem. Hódmezővásárhelyen még csak szervezik a sztrájkbizottságot, így jogi akadálya van a munkabeszüntetésnek a kórházban, a rendelőintézetben és az ide tartozó kakasszéki gyógyintézetben. Ezeken a helyeken szolidaritást vállalnak a sztrájkolókkal.

A kisteleki és a mórahalmi rendelőintézetben holnap megtartják a nyolcórás demonstrációt, a többi, már előre megjelölt időpontban – október 15-én, 18-án és 26-án – attól teszik függővé reakciójukat, hogy a kormány hajlandó-e tárgyalni az EDDSZ vezetőivel. A makói kórházban és a rendelőintézetben holnap nem lesz sztrájk, mert nem volt elég idő az előkészítésre, a többi időpontra viszont már szervezik a demonstrációt. A szentesi kórházban csütörtökön megtartják a munkabeszüntetést, a háziorvosok pedig szolidaritást vállalnak.

Azt követelik a kormánytól a sztrájkolók, hogy az egészségügyi dolgozók számára jobb munkafeltételeket és magasabb, európai szintű béreket biztosítson. A kórházakban, rendelőkben a helyzet napról napra nehezebb, sokan megélhetési gondokkal küszködnek.

Számosan éppen azért nem vállalták a sztrájkban való részvételt, mert erre a napra nem kapják meg munkabérüket, s ez a kiesés komoly érvágást jelent számukra. Az EDDSZ tervei szerint a sztrájkok mindaddig heti rendszerességgel folytatódnak, amíg a kormány nem ül le tárgyalni a munkavállalók képviselőivel.

Aggódnak a betegek

Sok beteg nem bízik abban, hogy a sztrájkoló intézmények értesítik azokat, akik csütörtökön mentek volna egészségügyi vizsgálatra vagy műtétre. Szerkesztőségünket hívta G. B. olvasónk, akinek holnapra adtak műtéti időpontot az egyik szegedi egészségügyi intézményben. A férfi elmondta, eddig még nem szóltak neki, hogy elhalasztják-e a rutinbeavatkozást, és úgy gondolja, a levél a postával már nem is érne el hozzá időben. A beteg lapunkban azt olvasta, az érintetteket a következő műtéti napra sorolják. „Honnan kellene nekem tudnom, hogy az mikor lesz, ha egyszer nem értesítenek?" – kérdez te felháborodottan.