Eltűnt iratok Derekegyházon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-05 | Blahó Gabriella

Aláírta, de kezébe nem kapta Halász Szabó Sándor a munkaviszonya megszűnéséről szóló megállapodást. A derekegyházi általános iskola konyhájának volt vezetője ma állás nélküli, közös megegyezéssel jött el a munkahelyéről, melyet szeretett volna megtartani, a falu képviselő-testülete azonban másként döntött. Az általa aláírt megállapodás pedig valahol az iskola és az önkormányzat között eltűnt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Halász Szabó Sándor Fotó: Blahó Gabriella
Az alapfokú oktatási intézmények átszervezése új helyzet elé állította az ott dolgozókat Derekegyházon. Az általános iskola konyhájának volt vezetője, Halász Szabó Sándor négy éve volt alkalmazásban a munkahelyén, amikor a falu képviselő-testülete úgy döntött, gazdasági okok miatt átszervezésbe kezd. Az érintetteknek csak egyike a szentesi férfi, aki a döntés eredményeképp végül munka nélkül maradt. Lapunknak elmondta: a nyár közepén jutott tudomására, átrendeződik a helyzet az ő munkahelyén is. Július elsejétől szeptember 15-éig határozott időre megbízták a konyha vezetésével, előtte azonban aláírta a munkaviszonya megszűnéséről szóló, közös megegyezéssel született megállapodást. Mint mondta, több példányban leírta nevét, ám azokat elvették előle, azzal az indokkal, hogy formailag hiányos a szerződés, s később kiegészítve megkapja. Eközben Halász Szabót – elmondása szerint – a falu polgármestere biztosította arról, hogy a pályázattal kiírt élelmezésvezetői állást meg fogja kapni, sőt az önkormányzat, mint munkáltató, beiskolázza a szentesi férfit a munkaügyi központ támogatásával, hogy megszerezze a betöltendő munkaköréhez szükséges élelmezésvezetői végzettséget. Ám időközben mégis más nyerte el az állást. Hárman jelentkeztek, s szakképzettség birtokában a falu elöljáróinak döntése nyomán egy derekegyházi hölgy nyerte el a konyha vezetését.

Halász Szabó nem vitatja a döntés logikáját. Azt azonban nem érti, miért nem tud hozzájutni munkaviszonya megszűnéséről szóló irathoz. Ez ugyanis szükséges volna a jogfolytonosság rögzítéséhez. Állítása szerint kérte már az iskolától és az önkormányzattól is, ám az intézmények egymásra mutogattak. Írásban és ajánlott levélben kért hiteles másolatot, eredmény nélkül.

A falu polgármestere, Szabó István úgy nyilatkozott: magánemberként biztosította támogatásáról Halász Szabót, ezért is nyújtott számára segítséget a továbbképzés megszervezésében. A képviselő-testület a pályázatban megfogalmazottak szerint abszolút jogszerűen döntött, hiszen olyan pályázót támogatott Kozma Józsefné személyében, aki rendelkezik már az állás betöltéséhez szükséges képesítéssel. A falu első embere elmondta lapunknak, hogy a munkaviszony megszűnéséről szóló, közös megegyezéssel született megállapodást információi szerint Halász Szabó átvette; őt legalábbis így tájékoztatták az iskolában, ahol állítólag őriznek is ebből egy példányt. Szabó István szerint lehetetlen, hogy egy ilyen irat eltűnjön, a polgármester nem érti, miért nem jutott eddig hozzá az érintett. Derekegyházon egyelőre keresik az aktát.