Táblát avattak az egykori zsinagógánál
 A fasiszta terror áldozataira emlékeztek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-04 | Balázsi Irén

A magyarországi holokauszt 60. évfordulója alkalmából tegnap emléktáblát avattak, majd a helyi zsidóság történetéből rendezett dokumentumtárlatot nyitotta meg Feldmájer Péter, a Mazsihisz alelnöke Szentesen. A megemlékezést a városi könyvtárban tartották, amely 1944 előtt a hitközösség templomaként szolgált.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A mártírok emlékének adózott Feldmájer Péter és a Goldmark Kórus a zsidó hitközösség egykori templománál Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi bibliotéka kertjében mostantól egy emléktábla figyelmeztet arra, hogy egyetlen embertársunknak se kelljen értelmetlenül meghalnia hitbeli hovatartozása, világnézete miatt. A magyarországi holokauszt 60. évfordulója alkalmából tegnap leleplezett tábla a könyvtárnál azt tudatja a mai és a jövőbeli generációkkal, hogy az épület 1944 előtt a zsidó hitközösség templomaként szolgált.

Isten dicsőségét hirdették benne, onnan szállt fohászuk az egek urához békés, emberséges életért. A mártíroknak azonban ez nem adatott meg. A ház tegnap a Goldmark Kórus fájdalmasan szép gyászénekeitől, zsoltáraitól, a zsidók bánatát és örömét kifejező daloktól volt hangos. A város polgármestere, Szirbik Imre felidézte azt a hat évvel ezelőtti napot, amikor a könyvtárrá alakított zsinagóga avatási ünnepségére eljött a város izraeli testvértelepülésének, Ashkelonnak a küldöttsége, amely gyász helyett vidámságot hozott a falak közé. A vendégek ugyanis azt vallották: le kell róni a kegyeletet a haláltáborokban elpusztított elődök emléke előtt, de az életnek mennie kell tovább.

Ha valakinek alszik a gyermeke, többször visszamegy hozzá, hogy meggyőződjön róla, rajta van-e a takaró. Feldmájer Péter, a Mazsihisz alelnöke élt ezzel a hasonlattal, hozzátéve: a zsidó ember is ezt teszi, megnézi, hogy rendben van-e az a hely, ahol az ősei nyugszanak. Szentesen őrzik a mártírok emlékét a könyvtárban, amelyet a zsidó hitközösség tagjai is eredetileg a tanulás helyének, a könyvek tárának tekintettek. Az alelnök annak a reményének adott hangot: a szörnyű eseményből merített tudás oda vezet, hogy nem ismétlődik meg a múlt. A szentesi zsidóság történetéből rendezett dokumentumkiállítás írott források és emléktárgyak bemutatásával arra hivatott, hogy a kései utódok tanuljanak belőle. Arra a kérdésre ad választ, hogyan vezet az út a jogtalanságból a jogtalanságig.