Újabb szigetek Szentesen
 Bővítenék a szelektív gyűjtést

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-01 | Balázsi Irén

A szelektív hulladékgyűjtés bővítése érdekében újabb szigeteket tervez kialakítani a szentesi önkormányzat. Az Öko-Pack Kht.-val kötött együttműködési megállapodás alapján akkora támogatáshoz jut a városellátó intézmény, hogy az fedezheti a hulladék válogatásának és szállításának pluszköltségeit.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szeméttelepen sokféle anyagot válogatnak Fotó: Tésik Attila
Jelenleg kilenc gyűjtősziget van Szentesen a szelektív hulladék elhelyezésére. A lakosság kedvezően fogadta a több mint egy éve bevezetett szolgáltatást, amelynek kiterjesztését tervezi a városellátó intézmény. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a szaktárcához újabb húsz gyűjtőhely kialakításához. Ha megnyerik a 25 millió forintot, és a város hozzáteszi a 3 milliós önrészt, akkor három-négy utcának lesz egy-egy konténere a különféle hulladékoknak. Tervezik továbbá gépjármű beszerzését is, kizárólag a szelektív hulladék szállítására a berki városrészben lévő szeméttelepre.

A hulladék szelektív gyűjtése egyébként költségigényes. Kiss Ferenc, a városellátó intézmény csoportvezetője azt is elmondta: együttműködési megállapodást kötöttek az Öko-Pack Kht.-val, amely társaság a különböző anyagok újrahasznosítását vállalta. De a MÉH Attila úti telephelyére is viszik a hulladékot a szemétlerakóból, s a két cégtől kapott anyagiak már fedezik a szelektív gyűjtéssel járó pluszkiadásokat. Egyébiránt éppen a napokban szállítottak el a szentesi hulladékkezelő telepről húsz tonna fehér üveget. Papírból a heti átlag egy tonna, míg műanyagból hetente 500-600 kilogramm gyűlik össze. Az utóbbit a nagy térfogata miatt bálázógéppel szokták összenyomni.

A szelektív hulladékgyűjtés a csoportvezető szerint több szempontból is hasznos, ráadásul törvény rendelkezik arról, hogy évente hány százalékkal kell csökkenteni a csomagolóanyag mennyiségét egy-egy szeméttelepen.

Az uniós szabványoknak megfelelő szentesi létesítmény még 1998-ban készült el, s a kapacitásáról akkor azt mondták a szakemberek, hogy tíz esztendőre elegendő a hulladék befogadására. Jelenleg a kihasználtsága már 55-60 százalékos. Egy új lerakó építése egyébként 700-800 millió forintba kerül. A szelektíven gyűjtött szemetet azonban elszállítják további hasznosításra, így több hely marad a hulladék tárolására a telepen. A csoportvezető elmondása szerint 15-16-féle anyagot válogatnak a berki telepen a munkatársai. Tervezik még azt is, hogy az önkormányzat Villogó utcai piacán kialakítanak egy lerakóhelyet, ahová a használt étolajat és zsiradékot vihetik ki a családok.