Siket Judit lett az új főjegyző
 Mégis emelné közalkalmazottainak bérét a megye

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-01 | Bakos András

Siket Juditot (képünkön) választotta főjegyzővé a megyei közgyűlés. Az ellenzék titkos szavazást kért, ám mégis nyíltan szavaztak a képviselők. Eldöntötték, hogy – az utolsó pillanatban – mégis pályázzon a megye a közalkalmazottak hatszázalékos béremeléséhez szükséges pénzre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az ellenzék szerint színjátékba illő volt a javaslat előterjesztése, az MSZP–SZDSZ-frakció visszautasította a minősítést.

Kelemen Lajosné, a makói Maros Menti Idősek Otthonának vezetője kapja idén a Szociális Ellátásért Díjat, amelyet a megyei önkormányzat adományoz – döntött tegnapi ülésének elején a megyei közgyűlés, s Frank József elnök átadta az alkotói díjat Bálint Erzsébetnek, aki az amerikai Lucas és megyénk kapcsolatait ápolja évek óta.

A legfontosabb napirend az új főjegyző megválasztása volt. A jelöltek a közgyűlés előtt is bemutatkoztak öt percben. Baláspiri Csaba, a konzervatív frakció vezetője azt kérte, szavazzon a közgyűlés titkosan, így nem vetne árnyékot a képviselők és a főjegyző későbbi kapcsolatára az, ki hogyan döntött. A javaslat nem kapta meg a szükséges mennyiségű voksot. A nyílt szavazás ezután a jelöltekről rövid idő alatt lezajlott: Siket Judit 23 igennel és 13 tartózkodással rögtön megkapta a többséget – zömmel a konzervatívok tartózkodtak. Baláspiri Csaba frakcióvezető azonnal gratulált a győztesnek, aki, miután elmondta, hogy jelenlegi munkahelyétől, a Magyar Államkincstár területi igazgatóságától egy hónap múlva tud átjönni, elsietett. Húsz perc múlva hivatalában értük utol: kérdésünkre azt válaszolta, örül a közgyűlés döntésének, s nem
A szentesi kórház új neve

A megyei közgyűlés döntött: 2005. január elsejétől dr. Bugyi István nevét viselheti a szentesi területi kórház. Az ülésen Frank József elmondta, kiderült, ez a szándék tetszik a családnak is. Móra József képviselő úgy fogalmazott, örül annak, hogy a közgyűlés átlépte saját árnyékát, és döntött erről a névfelvételről. Jó lenne, ha ez egy hivatalos ünnepséggel válna emlékezetessé, s erre a január elsejei dátum azért is alkalmas, mert a kórház egykori igazgatójának születésnapja két nappal később lesz.  
foglalkoztatja, ki szavazott rá, s ki nem. Onnan, ahol ült, nem is lehetett látni az eredménytáblát.

Hosszú vitát váltott ki Szirbik Imre javaslata; a szentesi polgármester azt kérte az MSZP–SZDSZ-frakció nevében napirend előtt, mégis döntsön úgy a közgyűlés, hogy részt vesz a kormány által kiírt pályázatban, amely a közalkalmazottak bérének hatszázalékos emeléséről szól, s amelyben az önkormányzatnak 65-70 millió forintot kellene biztosítania saját erőből, az állam pedig ezt kiegészítené. Gazdag János, a pénzügyi bizottság elnöke vázolta, a saját erő előteremtése a hitelkeret terhére lehetséges, Simicz József szerint ez reszkírozás, de nem hazardírozás, és ezt a kockázatot vállalni kell. Baláspiri Csaba szerint farizeusság, színjáték, hogy a kormányoldal most, a pályázat beadási határidejének utolsó napján terjeszti elő ezt a javaslatot, Murányi László képviselő arra emlékeztetett, ő két hónappal ezelőtt ugyanezt kérte, akkor mégsem támogatták, s ez valóban színjáték, főleg úgy, hogy tudvalévő: e hat százalék egyszeri összeg, nem épül be a béralapba. A szocialisták azt mondták, azért most jött elő ez a javaslat, mert eddig nem voltak meg az adatok.

Hosszas vita kezdődött, végül Vincze László és Bodó Imre arra hívta fel a figyelmet, ilyen szituáció mindig akkor alakul ki, amikor a kormány úgy ígér valamit, hogy a teljesítést mások zsebére képzeli el, hatni kellene a kormányra annak érdekében, hogy ilyen később ne legyen. A javaslatot egy tartózkodással mindenki megszavazta: félretették a pénzt a hat százalékra.