Realista táj, vajdasági ecsettel
 Kollár László kakasai a szentesi galériában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-30 | Balázsi Irén

A természet titkait viszi a vászonra Kollár László Vajdasághoz kötődő festőművész, akinek munkáiból a szentesi galériában rendeztek kiállítást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A természetelvű festészetet kedvelik a szentesiek Fotó: Tésik Attila
A vajdasági Bácskatopolyával több mint harmincéves testvérvárosi kapcsolata van Szentesnek, és ez a barátság egyáltalán nem formális. Civil szervezetek és művészeti csoportok tagjai keresik fel egymást rendszeresen, s e viszony erősítésében nagy szerepe van Ádor Pálnak, a topolyai művésztelep nyugalmazott igazgatójának. Nem véletlenül érdemelte ki pár esztendeje a Csongrád Megyei Közgyűlés alkotói díját. Neki köszönhető a szentesi művelődési központ főtéri galériájában látható kiállítás is, ahol csupa olyan kép került a falra, amely közel áll a törzsközönség többségének ízléséhez. Kollár László, a Bácskatopolyával szomszédos faluból Belgrádba elszármazott festőművész a realista stílust kedveli. Természetelvű képein a vajdasági táj titkait kutatja, s ezeket viszi a vászonra a maga sajátos eszközeivel.

Fényeket láttat könnyű vonásokkal az alkotó, a rá jellemző színátmenetek pedig egyfajta költőiséggel, lágysággal ruházzák fel a festményeit. Sofija Ljubicic művészettörténész szerint Kollár László tájképei a költői realizmus stílusjegyeit viselik magukon. Meleg színekkel formázza meg motívumait, amelyeket főleg a vajdasági rónaság ihletett. Innen gyökereznek az állatok is: a ló, a cica, a madár, no meg a kakas. Az utóbbit a büszkeség, a dac, a harciasság és a kitartás jelképeként emlegetik a műértők. A kakas ilyen értelemben napi aktualitást is hordoz a Vajdaságban.