Kivonul az Árpád Agrár Rt.
 Négyszáz szentesi fóliatulajdonos jövője bizonytalan

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-30 | Blahó Gabriella

Négyszáz szentesi fóliatulajdonos sorsa bizonytalan: a kertészeknek holnapig kell dönteniük arról, elfogadják-e az Árpád Agrár Rt. ajánlatát, és az elavult Vácitelepről kivonulva, építenek-e új sátrat a szomszédos Szent László-telepen. A fóliások közül sokan zúgolódnak a lépés miatt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kunszentmártoni út mentén megszűnik a fóliasátras termesztés Fotó: Tésik Attila
A szentesi Árpád Agrár Rt. Vácitelepként ismert földterületén a termesztési viszonyok már nem felelnek meg sem a kor követelményeinek, sem az előírásoknak. A tizenhét hektárnyi osztatlan közös tulajdonú földön mindössze öt hektárt művel négyszáz fóliatulajdonos. Az integrált növénytermesztésben az Árpád a szolgáltatásokat vállalta eddig. Bakó László kertészeti igazgató elmondta lapunknak, hogy közel három évtizeden át folyt itt közös munka nyomán a zöldségtermesztés, mára azonban egyértelművé vált, hogy a fóliatulajdonosok nem vállalják a fejlesztést.

A legnagyobb probléma az öntözővíz minősége. A kertészek ugyanis a Veker-csatornából veszik a vizet, ami öntözésre alkalmatlan. Máshol már mindenütt jó minőségű vízzel, úgynevezett csöpögtetős rendszerben, tápoldattal locsolják a növényeket. A hideg fóliában folyó termesztés költségei egyre magasabbak, miközben a zöldségárak elég alacsonyak, ezért sokan egyszerűen otthagyták a Vácitelepet. Az elhagyott sátrakat pedig nem gondozza senki, gyom nő ott.

Bakó László szerint ez a jelenség a szomszédos Szent László-i telepen folyó korszerű termesztést veszélyezteti. A tulajdonosok és a cég képviselő a napokban tárgyalóasztalhoz ültek. A részvénytársaság vezetése alternatívát kínált a kertészek számára: költözzenek Szent Lászlóra, ahol bérelt földön folytathatják a munkát, s az integrált rendszerben továbbra is megkapják a szolgáltatásokat, melyeket az rt. nyújtani tud. Ide tartozik például az öntözővíz, a palánta- és zöldségértékesítés. Amint minden sátor eltűnik a Vácitelepről, azt a területet az Árpád Agrár Rt. bérbe veszi, s szántóföldi növényeket termeszt rajta. A beszélgetésen a vácitelepiek közül kevesen szóltak, a kertészek hallgatása mögött némi elégedetlenséget lehet feltételezni. A szerkesztőségünket felkereső, nevüket azonban nem vállaló gazdák is azt mondták: nem értenek egyet a lépéssel.

Holnap lejár a társaság által szabott határidő. A kertészeti igazgató úgy fogalmazott: ha valamelyik tulajdonos nem jelzi csatlakozási szándékát, a cég úgy tekinti, hogy nem kíván részt venni az integrált növénytermesztésben, és nem kér a szolgáltatásokból sem. Szent Lászlón több tulajdonos kész arra, hogy az általa birtokolt területet hosszú távra bérbe adja a kertészkedni szándékozóknak.