Pardiék nem költöznének
 A munkaügyi bíróság ítéletére vár a Pankotai Agrár Rt.

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-29 | Balázsi Irén

Nem hosszabbította meg Pardi Zsolt munkaszerződését a szentesi Pankotai Agrár Rt., amely felszólította a négy gyermeket nevelő családot, hogy költözzön ki a cég nagytőkei tanyájából is. A férfi bírósághoz fordult, az agrárüzem vezérigazgatója azt mondja, az ítélet szerint járnak majd el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Pardiéknak nem túl jók a kilátásaik Fotó: Tésik Attila
A Pankotai Agrár Rt. nagytőkei sertéstelepén dolgozott Pardi Zsolt, aki élettársával, Mucsi Andreával négy gyermeket nevel. A huszonnégy éves családfő idén márciusban veszítette el állását, amikor is arról értesítették, hogy a határozott idejű munkaviszonyát megszüntetik. A fiatalembert csaknem öt évig foglalkoztatta állatgondozóként a szentesi székhelyű mezőgazdasági nagyüzem, amely hathavonként kötött vele szerződést. Pardi Zsolt nem tudott belenyugodni, hogy munkanélküli lett, mert úgy érezte, jogtalanul küldték el. Az egyik csongrádi ügyvéd közreműködésével a munkaügyi bírósághoz fordult, s a beadványban azt taglalták: a munkaszerződések formailag határozott időtartamra szóltak, megszakítás nem volt, és Pardi munkaköre sem változott. Ezért szerintük a munkaviszonyt határozatlannak kell tekinteni, ellenkező esetben „a munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul".

A munkaügyi bírósághoz küldött beadványban Pardi Zsolt kártérítés helyett a munkaviszonya helyreállítását kérte, mert szeretett a nagytőkei sertéstelepen dolgozni. Annak közelében volt a tanyájuk, amelyet a Pankotai Agrár Rt.-től béreltek jelképes összegért.
Nagytőkéről kistőkére

A Pankotai Agrár Rt. vezérigazgatója, Földi János megérti Pardi Zsolték problémáját, ami szerinte abból adódott, hogy a jogszabályt nem egyformán értelmezte a munkáltató és a munkavállaló. A munkaügyi bíróság különben még a minap is küldött egy levelet a cégnek az ügy kapcsán, amelyben az agrárüzem véleményét kéri. Hozzáteszi a vezérigazgató: amit a bíróság megítél majd, természetesen kifizetik Pardi Zsoltnak. Ellenben ragaszkodnak ahhoz, hogy mindkét család kiköltözzön a nagytőkei tanyából. Egyébiránt pedig nem zárható ki: a nagytőkei törzstenyészetük biztonsága érdekében áthelyezik a sertéseket a kistőkei telephelyükre. 


A Szegedi Munkaügyi Bíróság augusztus 18-án tárgyalta az ügyet. A Pankotai Agrár Rt. a peres eljárást megelőző egyeztetés alapján felajánlotta, hogy 500 ezer forintot fizet Pardi Zsoltnak 15 napon belül, elmaradt munkabér jogcímén. Ezt elfogadta a fiatalember, ám eddig még nem kapta meg a pénzt. Kapott ellenben egy felszólítást a bírósági tárgyalást követő napon az agrárüzemtől, amelyben felhívták a figyelmét arra: július végéig már ki kellett volna költözniük az rt. tanyájából. Azt is közölték, amennyiben pár héten belül nem hurcolkodnak el, azonnali hatállyal kezdeményezik a kilakoltatásukat.

Pardi Zsolt édesanyja, Peszegi Mária és élettársa, Török István a szomszédos tanyában lakik tízéves gyermekükkel. Ők hosszú ideje dolgoznak a Pankotai Agrár Rt.-nél: az asszony a nagytőkei sertéstelepen, míg a férfi a cég kistőkei egységénél. A Török család is kapott értesítést, miszerint szeptember végével felbontja a munkáltató az 1998-ban létrejött bérleti szerződést a tanyára. Azt mondja Peszegi Mária: ugyanúgy nem fognak kiköltözni az épületből, mint ahogyan a fiáék sem. Felajánlották az asszonynak, hogy ő is dolgozzon a kistőkei telepen.

De nem vállalja el a 30 kilométernyire lévő munkahelyet, hiszen a mostani 5 percre van a tanyától. A negyvenegy éves cukorbeteg asszony úgy véli: tönkretették az életét, ám a fiáét is, akinek nincs hová mennie a négy kiskorú gyerekkel.