Elöregedtek a vezetékek
 Sürgősen fel kell újítani a szentesi hálózatot

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-29 | Blahó Gabriella

Sürgősen fel kell újítani a szentesi vízvezeték-hálózatot. Ezt bizonyítja az is, hogy a napokban eltört az a fővezeték, amely a berekháti telepről a víztoronyba pumpálja a vizet, s a kiséri csatornázás során is számos problémára derült fény.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hétszáz köbméter víz ömlött a József Attila utcára a napokban Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesiek néhány napja szokatlan jelenségre figyeltek fel: a megnyitott csapokból nem folyt a víz. A József Attila utcaiak kis híján eláztak a múlt héten, amikor eltört az a fővezeték, melyen keresztül a berekháti vízműtelepről a toronyba pumpálják a vizet. A hibát alig egy óra alatt kijavította a szolgáltató, a jelenség azonban a felújítás fontosságára irányította a figyelmet. Ferwagner Pétertől, a Szentesvíz Kft. vezetőjétől megtudtuk: a szóban forgó harminc centiméteres átmérőjű fővezeték harmincöt évvel ezelőtt épült, az elöregedett azbesztcement cső nem bírta el a nyomást és eltört. Tíz perc alatt hétszáz köbméter víz ömlött a belvárosra.

Kevésbé látványos, ám annál több hiba adódik most a Kisérben: a csatornázási program megvalósítása közben eddig huszonöt alkalommal kellett a vízmű munkatársainak a kivitelező cégek számára szakmai segítséget nyújtani. Utcai fővezetékek és bekötések hibáira egyaránt fény derült a csatornázás közben. Szinte lehetetlen elkerülni a sérüléseket: a szennyvízcsatornákat mélyre építik, miközben a vízvezetéket sokszor kell úgymond „buktatni", tehát a csatornánál mélyebbre fektetni.

A szolgáltató pénzügyi helyzetétől függően folyamatosan újítja fel a város hálózatát, most éppen a Szűrszabó utcában. Nyilvántartásuknak köszönhetően viszonylag pontos képük van arról, hol van még szükség rekonstrukcióra: a város számtalan pontja szerepel ezen a térképen. A cég gazdálkodásába azonban évente csak két-három utca fér bele.