Örömtelenség vagy édes élet
 A megyében elsőként Szentesen vezetik be az inzulinpumpát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-28 | Blahó Gabriella

A Magyar Diabétesz Társaság felmérése szerint körülbelül hétszázezer cukorbeteg él közöttünk, akiknek fele ismert. Az inzulin nevű fehérjehormon hiánya vezet a vércukorszint emelkedéséhez, mely végül szövődményeket okoz. A klinikai orvoslás végleges megoldást nyújtó választ nem tud adni a cukorbajra, melynek kialakulásáig azért hosszú az út.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi kórház diabetológiai tanácsadásán új szolgáltatást kaphatnak a betegek: a megyében elsőként itt vezetik be a gyógyításban az inzulinpumpát, mely két másodpercenként apró tű segítségével kívülről adagolja a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjehormont. Az inzulin pótlására akkor van szükség, ha a hasnyálmirigy úgynevezett bétasejtjei nem termelik kellő mennyiségben ezt az anyagot, mely a bevitt táplálék hasznosításában játszik fontos szerepet – mondja Kovács Éva edukátor. A páciensek képzése és tanácsadás feladata a szakápolónak, aki e héttől tréninget tart a diabéteszek számára.

A szervezet egyensúlya

A kórház rendelőintézetében naponta két-három új cukorbeteget regisztrálnak, akiknek problémájára többnyire rutinszerű vérvizsgálatok nyomán derül fény. A tanácsadáson minden páciens személyre szabott ételtáblát kap, melynek alapján főznek számára a kórház konyháján hétvégén is. Alapvetően ajánlott a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek fogyasztása, zöldségek, gyümölcsök. A diabétesz betegek nagy része a rendelőben arról számol be, hogy naponta legfeljebb fél liter folyadékot – többnyire nem vizet – fogyasztott. A cukorbetegségből adódó szövődmények kialakulását csak késleltetni lehet, mondják a szakemberek, a szervezet egyensúlyának megtartása a legtöbb, ami elérhető – állítják.

Mindez nagyon sovány válasz a beteg számára, aki természetesen gyógyulni szeretne. A hasnyálmirigy mint az emésztés központja naponta két-három liter enzimet termel. Ha a szervezet nem kap testsúlytól függően harminc kilogrammonként egy liter vizet – lehetőleg tisztított és energetizált vizet –, a hasnyálmirigy kényszerhelyzetbe kerül, az emésztéshez szükséges folyadékot a sejtektől veszi el. A hasnyálmirigy harmonikus működéséhez tehát elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű éltető nedű bevitele, mely közvetve jótékonyan befolyásolja a tűréshatáron belül mért vércukorszintet. Normális az éhgyomorra mért 4,6–5,8 millimól literenként.

Az agyvíz hiánya

A kevés folyadék bevitele természetesen nem egyetlen komponense a betegség kialakulásának, de egyáltalán nem elhanyagolható mértékben idézi elő azt – véli dr. F. Batmanghelidj, iráni születésű orvos. A London Egyetemen szerzett diplomát, miután először angol nyelven publikálta „Víz után sír a tested" című munkáját. Ebben kifejti, szerinte az inzulinfüggetlen diabétesz az agy vízhiányának legvalószínűbb végeredménye, a szervezet önműködően reagál: felfelé tolja a glükóz (szőlőcukor) értékét, hogy fenntarthassa energiaszükségleteit.

Lekváros fán

A tartós vízhiány, a látens szomjúság depresszióhoz hasonló tüneteket produkál a testben. A cukorbetegséget megelőzően a páciens nem reméli elérni vágyott céljait, mélységes önsajnálattal küzd, úgy véli, nem maradt az életben semmi, ami megédesíthetné azt. És akkor következik a szív alakú lekváros fánk – hiszen szüksége van a szeretetre. A cukorbetegséget gondolati szinten is lehet kezelni: a páciens elhiszi, hogy minden pillanat csupa öröm, ezért most is, ebben a pillanatban is az élet örömét keresi és éli meg, hiszen az örömnek nem kell, hogy oka legyen, az van magától...