A megye utolsó, legendás alispánja
 Csergő Károly tiszteletére avattak emléktáblát Szegváron

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-27 | Blahó Gabriella

Egy középkori intézmény utolsó legendás alakja előtt tisztelegtek szombaton a szülőházán avatott emléktáblánál. Csongrád vármegye alispánja, Csergő Károly hivatali működése alatt kétezer munkásházat építtetett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szenczi Sándorné, a nagyközség polgármestere és Szécsényiné Csergő Judit, az alispán lánya Fotó: Blahó Gabriella
Alispánsága idején olyan fejlesztések valósultak meg Csongrád vármegyében, melyek példaként állhatnak az utókor közigazgatása előtt – jelentette ki Szenczi Sándorné polgármester Csergő Károly szegvári szülőháza előtt avatott emléktáblánál. Csergő Károly 1925-től 1938-ig vezette alispánként a vármegyét, nevéhez fűződik többek között a szentesi kórháza rekonstrukciója és kétezer munkásház építése. A kubikusok, nehéz paraszti sorban élők életkörülményeit nagyban javító intézkedések népszerűséget és megbecsülést szereztek az alispánnak, aki egy középkori intézmény utolsó legendás alakja volt Csongrád vármegyében. 1879. szeptember 25-én született Szegváron gyergyóremetei család tagjaként, apja hivatása után ő is a közigazgatást választotta. Születésekor még Szegvár volt a vármegye központja, ő már Szentesen dolgozott. Végigjárta a hivatali ranglétrát, a vármegyegyűlés a jegyzőkönyv tanúsága szerint egyöntetű lelkesedéssel választotta meg elöljárónak. Balázs György főiskolai történész tanár megállapítása szerint az alispán a dualizmus korának gazdasági alapjain kezdhette meg munkáját, a trianoni békeszerződés által érintetlenül hagyott Csongrádban konszolidált körülmények között tevékenykedhetett. Az ötvenes években következtek a meghurcoltatások, kitelepítették a családot.

Szécsényiné Csergő Judit egyetlen gyermeke Csergő Károlynak. Sokan hitték azt, hogy az unokája vagyok apukámnak, hiszen hatvanegy éves volt, amikor születtem – meséli a hölgy. A hivatallal járó létbiztonság már nem adatott meg a fiatal lánynak, akit származása miatt nem vettek fel a szentesi gimnáziumba. Szavai szerint élete folyamán apja munkájának eredményét nem élvezhette, leginkább csak következményekkel szembesült. A táblaavatón elfogódott idős hölgy köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki az emlékezés alkalmához bármivel hozzájárult. A vármegye egykori székhelyén, a szegvári kastélyban emlékkiállítás nyílt Csergő Károly életét bemutatva, fotókkal és újságcikkekkel gazdagon illusztrált pályáról tudhatott meg nagyon sokat a látogató.