Nincs gazdája a szentesi Petőfinek
 Elnapolták a tárgyalást a megyei bíróságon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-25 | Balázsi Irén

Nem tudták szembesíteni a szentesi polgármestert a megyei bíróságon a Budalakk Kft. ügyvezetőjével, mert az illető nem jelent meg a tárgyaláson. A Petőfi Szálló tulajdonjogával kapcsolatban októberben folytatódik a peres ügy.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egyre csak potyog a szentesi Petőfi Szálló vakolata Fotó: Tésik Attila
Több ítélet született már a különböző igazságszolgáltatási fórumokon a szentesi Petőfi Szálló tulajdoni viszonyairól. Mindegyik döntés szerint a várost illeti meg a rendszerváltozás óta egyre csak pusztuló épület. Ám jogerőre egyik ítélet sem emelkedett, mivel az ellenérdekelt felek rendszeresen fellebbezést nyújtottak be a bírói tanács határozata ellen. Ennek következményeként mindig hatályon kívül he lyezték az ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelték el.

Mint arról többször beszámoltunk lapunkban, az önkormányzat a vendéglátó egység privatizációja idején lemondott az elővásárlási jogáról, mert az akkori pénzügyi viszonyai alapján nem voltak milliói arra, hogy megvegye a szállodát. A fővárosi FIK Rt. viszont komoly vevőként jelentkezett, amelynek tervei voltak a Petőfi felújítására és hasznosítására. Ám ez a társaság eladta az alig megszerzett tulajdonát a Budalakk Kft.-nek. Csakhogy az önkormányzatot már akkor is megillette volna az elővásárlási jog.

Ennek megszerzéséért pereskedik 1998 óta a helyhatóság, közben meg egyre romlik az épület állaga. A megyei bíróságon e héten tartott újabb tárgyaláson Szirbik Imre polgármester szerint meglepő fordulatot vett az ügy. A bíró ugyanis nem tudta teljesíteni a feladatát, rajta kívül álló okok miatt. A Szegedi Táblabíróság azt írta elő tudniillik a bírának, hogy Szirbiket együtt hallgassa meg a Budalakk Kft. ügyvezetőjével. A szentesi polgármester a kért időben oda is állt a bíró elé, a fővárosi társaság vezetője azonban nem jelent meg a tárgyaláson. Dr. Stern Sándor ügyvéd, az önkormányzat jogi képviselője hozzátette: mivel a Budalakk ügyvezetője a szabályos idézés ellenére sem ment el a tárgyalásra, ezért 50 ezer forint pénzbírsággal sújtották. Elrendelték továbbá rendőri elővezetését, és október 25-ére halasztották el a tárgyalást a Petőfi Szálló tulajdonlásáról.

A Budalakk Kft. egyébként felszámolás alatt áll. A meglepetés erejével hatott a bírósági tárgyaláson, hogy ott megjelent az alsónémedi takarékszövetkezet, amely egy vállalkozásnak 65 millió forint hitelt nyújtott. A kölcsönért a Budalakk vállalt fizető kezességet, s a Petőfi Szállót nevezte meg fedezetként. Történt mindez akkor, amikor már egy éve folyt a bírósági procedúra a FIK Rt., a Budalakk Kft. és a szentesi önkormányzat között.