Akaraterőből már jelesre vizsgázott
 Csatát nyert az egri főiskolán Túri Nagy József

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-24 | Balázsi Irén

Az egri főiskolán folytathatja a tanulmányait a szentesi Túri Nagy József, aki három évet már elvégzett a szegedi felsőfokú oktatási intézmény könyvtár szakán. Hosszú betegsége után hiába szerette volna ugyanitt folytatni: a szegedi intézmény nem ismerte el a hat félévet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sok akadályt leküzdött Túri Nagy József Fotó: Tésik Attila
Kacskaringós út vezetett Hevesbe, ahol elismerik a szentesi Túri Nagy József erőfeszítések árán megszerzett tudását. A negyvenkét éves férfi gyerekkora óta mozgáskorlátozott. Kezdettől úgy gondolta, hogy fizikális adottságaira nem építheti a jövőjét, egyedül a tanulás jelenthet számára egzisztenciát. Lapunkban már megírtuk Jóska kálváriáját, amelynek az a lényege, hogy a szegedi főiskola könyvtár szakán elvégzett hat félévét nem ismerik el. Betegsége ugyanis arra kényszerítette, hogy hosszú időre felfüggessze tanulmányait. Amikor pedig folytatta volna, kiderült: közel tíz esztendőt nem lehet büntetlenül kihagyni.

Ezalatt megváltozott a tanulmányi rendszer, így újból kellett volna felvételiznie a szegedi főiskolán. Amikor ez kiderült, Jóska úgy érezte, mintha egy világ dőlt volna össze benne. Főleg az olyan hozzáállástól: minek neki a diploma, úgysem talál magának könyvtáros állást.

De ő mégsem adta fel. Cikkünk megjelenése után sok segítője akadt. A szegedi egyetem esélyegyenlőségi biztosa, Szenes Márta és a diákcentrum vezetője, Katona Miklós mindent megtett az egri főiskolára való átjelentkezése érdekében. Amikor Egerbe utazott Túri Nagy József, a főiskola főigazgatójának asztalán ott volt lapunk cikke, amely a humánumra hivatkozott az ügy megítélése kapcsán. Arra, hogy ne csak a paragrafust, hanem az embert is nézzék. Szentes országgyűlési képviselőjét, Farkas Sándort mindenesetre meghatotta Józsi elszántsága és akaratereje. Ezért érezte, hogy segítenie kell. Levelet írt az egri főiskolára, azt kérve: támogassák a tanulmányai befejezésében. A képviselő örül annak, hogy egyengethette Jóska sorsát.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatója mostantól Túri Nagy József. Bár időt veszített, de több szempontból nyert. Jó pár Szegeden letett vizsgáját elismerik majd, azokkal a tantárgyakkal már nem kell foglalkoznia. A csongrádi megyeszékhelyen csak egy szakon tanult, míg Egerben hozzájön az informatika is. Most már megvan az esély arra, hogy legkésőbb három év múlva kétszakos diplomával a zsebében munkát találhat magának a 25 ezer forintnyi rokkant járulékával, a nyugdíjas szüleivel egy háztartásban élő férfi. Ő azonban úgy van vele: ne igyunk előre a medve bőrére. Mi meg azt mondjuk a szorgalmának és mérhetetlen bizonyítási vágyának ismeretében, hogy már semmi sem „menti" meg a diplomától. Hiszen amíg tartott a főiskolai felvétele körüli hercehurca, addig ő a mozgáskorlátozottak megyei szervezetének segítségével államilag elismert bizonyítványt szerzett, amely számítástechnikai szoftverüzemeltetői feladatok ellátására jogosítja.

Ez is jól jön majd a felsőfokú tanulmányai során. Hiányzik azonban az otthoni számítógépéhez az internet-összeköttetés, amely a távoktatásnál elengedhetetlen. Ennek a költségeit viszont egyelőre nem tudja előteremteni a Túri Nagy család.