A pártnak van kormánya
 Nagy az egyetértés az MSZP elnökjelöltjei között

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-24 | Balázsi Irén

A Magyar Szocialista Párt öt elnökjelöltje mutatkozott be tegnap Szentesen, az ifjúsági házban, amelynek nagytermébe nem fért be a négy alföldi megyéből érkezett hallgatóság. A párttagoknak szánt rendezvényen nagy volt az egyetértés az aspiránsok között.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szocialista elnökjelöltek Szentesen. Lamperth Mónika köszönti a közönséget Fotó: Tésik Attila
Elsőként Lamperth Mónika lépett a terembe integetve, s őt követték nagy taps kíséretében a férfiak: Hiller István, Jánosi György, Szekeres Imre és Toller László, akik az MSZP elnökjelöltjeiként mutatkoztak be tegnap Szentesen, az ifjúsági házban tartott zártkörű találkozón. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek a szocialista párt tagjai a sajtó nyilvánossága előtt zajló fórumra, ahol a kivetítőn olvasható szlogen azt üzente, a párt megtalálta az utat: „Döntöttünk, változunk." Azt viszont sorsolással döntötték el, hogy az öt elnökjelölt közül ki kezdi a bemutatkozást, amelyre mindenkinek öt perc jutott.

Szekeres Imre azért is nagy tapsot kapott, mert emlékei szerint két hétig védte Szentest az 1970-es árvíz idején. Meggyőződése, hogy a 2006-os országgyűlési választás az Alföldön fog eldőlni. Ha Szekeres lesz a pártelnök, minden választókerületet felkeres, hogy feltérképezze, mire van szükségük az embereknek. Hiller István örömmel nyugtázta: olyan pártnak lehet a tagja, amely képes változni, és amely a legnagyobb nyilvánosság előtt választja ki az első számú vezetőjét. Azt mondta, hogy barátokként versenyeznek egymással, ám a verseny végén is barátok maradnak. Hiller nyitott, érthető és szerethető MSZP-t kíván látni, amely képes megteremteni a sikeres városokból álló sikeres Magyarországot. Egyébként ő híve a vitának, de ha megszületik a döntés, elvárja, hogy a közös döntést ki-ki támogassa vagy hallgasson. Október közepén lesz az MSZP történetének legfontosabb kongresszusa, amikor „Magyarországon fasiszták fognak tüntetni". Hiller István azt akarja, hogy a kongresszusról vonuljanak ki az utcára, és demonstráljanak a fasizmus ellen, a sikeres demokrácia és sikeres Magyarország érdekében.

Baloldali kormányzásra van szükség, amely felmutatja a szociáldemokrata értékrendet – mondta Jánosi György. Szerinte ez hozza vissza a társadalmi támogatottságot. Ehhez azonban új alapokra kell helyezni a kormány és a párt együttműködését. Az SZDSZ-ről úgy vélekedett: ne a pozíciók megszerzésére figyeljenek, hanem az értékeiket vigyék a koalícióba. Toller László szerint a kormányválság idején a Fidesz már húzta rájuk a földet, ám sikerült talpra állniuk. Szerinte akkor lesznek sikeresek, ha megvalósítják, amit ígérnek, nem pedig – mint tették eddig – megmagyarázzák, mit miért nem hajtottak végre. Hozzátette: egy baloldali pártnak az élet kérdéseivel kell foglalkoznia. A legsürgetőbb feladatnak azt tekinti Lamperth Mónika, hogy visszaadják a hitet a választóknak. Ehhez minden lehetőség adott, mert ők vannak kormányon. Szerinte erős pártelnökre, elnökségre és aktív tagságra van szükség. Hogyan tudnak majd együttműködni a miniszterelnökkel? Az elnökjelöltek egyetértettek abban, hogy a pártnak van kormánya.