Hétköznapi fotók a szegvári kastélyban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-22 | Blahó Gabriella

A kortárs magyar fotóművészet teljes keresztmetszete megjelent Szegváron, ahová közel ezer képalkotás érkezett a Hétköznapok című országos pályázatra. A kiválasztott képeket a felújítás nélkül is szép vármegyeházán állították ki.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Zbigniew Gluszczak fotós és tanár, a pályázat kiötlője a kiállításon Fotó: Magyar Antal
Megkapóan szép falu Szegvár: így látják ezt a helybeli fiatal alkotók, legalábbis ezt tükrözik a Hétköznapok című országos fotópályázatra érkezett szegvári alkotások. A pályázat ötlete a lengyel származású fotós és egyetemi tanár, Zbigniew Gluszczak, „Zybek" fejében született meg, aki hitvese révén kötődik a községhez, itt barátokra lelt. A pályázatra kilencszáz mű érkezett itthonról és külföldről, közülük százhúsz képet állítottak ki szombaton a kastélyban. A patinás épületben pezsgő hangulatú vernisszázst szerveztek a falubeliek. A tárlatmegnyitón Zybek azt mondta: látván a lelkesedést, bizonyos benne, hogy a kezdeményezés és a megvalósulás független a világvárosok és kis települések közötti infrastrukturális különbségektől – ebben a faluban olyan kiállítás született, amelyre emlékezni sokáig érdemes.
A valóban művészeti eseménynek nevezhető alkalmon Győri Lajos, a fotóművészek szövetségének elnöke azt mondta: a kortárs fotóművészet teljes keresztmetszete jelent meg Szegváron. A falu mással nem azonosítható vonásai, jellege megkapja az ide látogatót, a képek tükröznek hétköznapi csodákat, s kivételes vendéglátás részesének érzi magát a látogató.

A zsűrinek tagja volt lapunk munkatársa, Horváth Dezső újságíró is. Zbigniew Gluszczak szavai szerint éjszakába nyúló viták előzték meg a döntést, a végső sorrend egy hajnali órán született meg. Különdíjat kapott a szentesi Magyar Mária, a budapesti Lökös Zoltán, Mazumel László és Szita László, a debreceni Kocsis Zoltán, a moszkvai születésű Merjás Georgij és a szegvári Magyar Antal. A fotók hétköznapinak nevezett, de nem átlagos pillanatokról üzennek, így Merjás kisfiús képe, a Rácsodálkozás, vagy Magyar Antal villámlása a fóliák felett. Harmadik díjat az érdi Bakos Veronika kapott, második helyezést ért el a szegedi Veres Sándor, és első lett Miklós Pálné Budapestről, aki egy hamisítatlan fővárosi téli reggelt küldött Szegvárra. A kiállítás szervezőjeként elismerésben részesült Purgel Zoltán fotós is.