Bertók dupla aranya

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-23 | Mádi József

Két arany- és két bronzérmet szereztek a magyarok Bázelben a IAKSA és WKA közös kick-box világbajnokságán.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A svájci Bázelban igen népes mezőny delegálta magát. A regisztráció után kiderült, hatvanhárom ország 2760 versenyző indult a két világszövetség, az IAKSA (International Amateur Kickboxing Sport Association) és a WKA (World Kickboxing Association) közös kick-box világbajnokságán. Magyarországot hat versenyző és egy bíró képviselte.

A megnyitó után két csarnokban, tíz páston és négy ringben kezdődtek meg a küzdelmek. A magyar válogatott két arany- és bronzéremmel zárta a viadalt. Mindkét elsőség a Szentesi Kinizsi – amely remek kapcsolatokat ápol a Full-contact SE Szegeddel – kitűnőségéhez, Bertók Róbert nevéhez fűződik. A –60 kg-ban az egykori bajnok ökölvívó – a jelenleg már a profik között vitézkedő Nagy Csonttörő János riválisa volt éveken át – full-contactban előbb egy oroszt győzött le, majd a döntőben a német Daute Michaelt verte 3:0-ra. A light-contactban először az amerikai Smith Bobbyt, majd a török Yalcin Yusafot győzte le. A fináléban ismét egy német várt rá, mégpedig Guido Rödel, akit szintén 3:0-ra vert meg.

A további magyarok közül Tóth Miklai Tibor (–64 kg) semi-contactban az első meccsén kikapott és kiesett, csakúgy, mint a szegedi Lipták Attila (–67 kg) thai-boxban. Az ugyancsak szegedi Németh Róbert (–81 kg) low-kickben megverte a francia Ressignac Phillippe ellen, ám a meccsen lábsérülést szenvedett, így feladta a vb-t. Gasztány Ferenc (Full-contact SE Szeged, –91 kg) kemény mérkőzést vívott a német Lars ellen, sajnos a bírók a németet látták jobbnak. Low-kickben Lipták jobban járt, mint thai-boxban, hiszen előbb erőnyerő volt, majd egy libanonit múlt fölüll. Ám az elődöntőben az orosz világbajnok Isajev legyőzte, így bronzérmes lett. Tóth Miklai light-contactban is megmérettette magát, és csak az elődöntőben – miután megverte az ír Kent és a brit Matthew-t – tudta megállítani az algériai Mourad.