Várják a tilalom feloldását
 Árpádhalmon remélik, hamarosan iható lesz a csapvíz

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-22 | Blahó Gabriella

Árpádhalmon remélik, hétfőn már kinyithat az óvoda. A nevelők úgy tudják, a legutóbbi vízmintavétel jó eredményt mutat, ám a fogyasztási tilalmat feloldó határozat még nem született meg. Az iskolások a délelőtti órák után most hazamennek ebédelni, az óvodások szüleinek pedig fogytán a türelme. A vízszolgáltató tisztítja a vezetékes hálózatot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az iskolában a csapvíz csak kézmosásra alkalmas. Erre is csak fertőtlenítővel Fotó: Blahó Gabriella
A tizennégy óvodás gyermek egyelőre otthon várja, hogy végre véget érjen a kényszerszünidő. Azok a szülők, akiknek van munkahelyük, vagy napszámba kellene menniük, igen nehéz helyzetbe kerültek – mondja Stibál Róbertné vezető óvónő. Az intézményben dolgozó nevelők úgy tudják, hogy a legutóbbi vízmintavetél eredményei jók, ezért várhatóan a jövő héten hétfőn nyithat az ovi. Értesülésükkel kapcsolatban dr. Kovács Ferenc megbízott megyei tiszti főorvos úgy nyilatkozott: a szabványnak megfelelő mutatók birtokában azonnal fogadhatja az árpádhalmi gyerekeket az óvoda. Az iskolában továbbra is csak fertőtlenítővel moshatnak kezet a diákok és az óvoda konyháján számukra sem főzhetnek ebédet. A központi konyhát az uniós szabvány szerint építette meg az önkormányzat, a víz minőségével van csak baj.

Az iskola harmadik osztályába négy diák jár, akik a mosdóban már megszokott kézmozdulattal nyúltak a fertőtlenítőszeres flakon után. Vióla Valentina, Szarka Krisztofer, Lantos Alex és Juhász Zoltán örül, hogy ebédidőben hazamehet, hiszen otthon anyu főz finomakat. Ebéd után viszont vissza kell jönni az iskolába – magyarázták a kicsik – és meg kell csinálni a leckét. A Károlyiak volt vadászkastélyában zavartalanul folyik a tanítás, az összesen ötven diák számára a megszokott életritmustól eltér a tilalom miatt kialakult helyzet. Dr. Chappon Tiborné, az iskola igazgatója elmondta: kaptak ásványvizet az önkormányzattól, az iskolában szűrt vízhez is hozzájuthatnak a diákok. Kislánya elhelyezését nem tudta megoldani az intézmény vezetője: Bernadett rendszeres látogatója az énekóráknak. A kislány szerint nem olyan rossz, hogy zárva van az ovi, mert így legalább délután nem kell aludni.

Lantos Alex édesanyja szintén a lajtos kocsiból vett vízből főz, mossa meg az ételkészítéshez szükséges alapanyagokat, a család ezt a vizet fogyasztja, sőt: a házőrző is ezt kapja. Holló Krisztina elmondta, megfigyelte, hogy a csapról vett víz rendszeresen megmohásodott a jószág edényében, míg a lajtos kocsiról származó áttetsző maradt.

A faluban azt remélik, hamarosan végleg megoldódik az ivóvízkérdés. A szolgáltató munkájának köszönhetően szemmel láthatóan javult a helyzet – véli a település polgármestere, Froman Róbert.

Árpádhalmon a vezetékes rendszer felújítása elmaradhatatlan. A képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy foglaltak állást a falu elöljárói, hogy a rekonstrukció megújítására pályázni érdemes, az önerő az üzemeltetőt terheli. A község teljes rendszere nem öregedett el, csak bizonyos szakaszokat kell megvizsgálni. A tűzoltó autóból átalakított lajtos kocsiból nyerhető napi hét köbméter víz elfogy a faluban.