Százmilliót nyertek 50 új munkahelyre
 Szentesnek már önálló képviselete van Brüsszelben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-22 | Balázsi Irén

Elsőként lépett be a szentesi önkormányzat a hazai települések közül az amerikai kereskedelmi kamarába. Ezzel is a külföldi befektetők letelepedését akarják elősegíteni a város vezetői. Az önkormányzat pályázaton nyert pénzből most ötven, hosszú ideje állástalan ember foglalkoztatását oldja meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Phare-program keretében meghirdetett uniós pályázaton több mint százmillió forintot nyert a szentesi önkormányzat, amely összeget a kilencszázalékos önerő és a munkaügyi központ egyszázalékos támogatásának hozzáadásával arra fordít, hogy felvegye a küzdelmet „a munka világából történő kirekesztődés ellen". Az uniós támogatást ötven, hosszú ideje állástalan személy foglalkoztatására fordítja a helyhatóság.

Gál Antal, a családsegítő központ igazgatója és Mészáros Ágnes, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai munkatársa azt is elmondta a tegnapi tájékoztatón, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően az elnyert pénzből 25 romának kell elősegíteniük a munkaerőpiacra való visszakerülését. A támogatásra szorulók az önkormányzat intézményeiben kapnak majd egy évig feladatot. A program azonban akkor lesz igazán sikeres, ha a befejezése után az 50 személy közül 15-öt újabb 12 hónapig foglalkoztatnak.

A szentesi térségben egyébként csaknem tízszázalékos a munkanélküliségi ráta. Ennek csökkentése érdekében akciót indítottak a befektetők letelepedésére. Szirbik Imre polgármester azt is hozzátette: a Dunántúlról egy cég már megkereste őket, hogy ott tárt karokkal várják a szentesi állástalanokat. A polgármester szerint azonban a Kurca-parti településen kell munkahelyeket létesíteni, nem pedig az ország másik felébe utaztatni az állástalanokat. Valójában ezért lépett be az önkormányzat az országban elsőként az amerikai kereskedelmi kamarába, amelynek tagjaként nagyobb eséllyel csábíthatja a külföldi beruházókat Szentesre.

A volt Esze Tamás laktanyában kialakított inkubátorházban 35 új munkahely létesült az utóbbi időben. Ott további vállalkozások beindítására is számítanak. A teljesen közművesített ipari parkban legutóbb két befektető vásárolt területet a várostól, és mindkét cég hamarosan megkezdi az építkezést. Ezek az üzemek az induláskor negyven alkalmazottat foglalkoztatnak, a következő év végére viszont elérheti a nyolcvanat is a dolgozók száma.

Az is elhangzott a téma kapcsán: a munkanélküliség csökkentését szolgálja, hogy az önkormányzatnak már önálló képviselete van Brüsszelben. Egy Szentesről elszármazott, uniós körökben otthonosan mozgó személyiséggel kötött ugyanis egyéves szerződést a város. Az illetőnek az lesz a feladata, hogy a még meg sem hirdetett pályázatokról információt szerezzen, és lobbizzon a brüsszeli irodákban a szentesi térség érdekében.