Markolóval ritkítják a védett növényt
 Megtisztul a Kurca a rucaörömtől Szentesnél

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-21 | Balázsi Irén

Állami támogatást kap az Atikövizig a Kurca megtisztítására a már bűzlő zöld szőnyegtől. A védett rucaörömöt egy kijelölt helyen deponálják. A szakaszmérnök szerint ettől még nem pusztul ki a Körös szentesi holtágából az úszó növényzet, a Fidesz zöldtagozatának elnöke ellenben megdöbbenésének adott hangot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A markoló a partra teszi a védett rucaörömöt Fotó: Vidovics Ferenc
Teljesen beborította a Kurcát a zöld növényzet, amelynek eltávolítására az Atikövizignek nem volt anyagi fedezete. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, a szentesi Gombos András azonban állami támogatást ígért, és intézkedett a probléma megoldására. Ennek hatására azonnal nekiláttak a vízügyesek a Körös holtágánál a zöld szőnyeg eltávolításának. Ötvös Mihály szakaszmérnök lapunknak azt nyilatkozta, hogy öblítő vizet engedtek a felső-kurcai szivattyútelepről a főcsatornába. Másodpercenként 2,5 köbméter utánpótlás érkezik, s ez megmozdítja a rucaörömes és békalencsés takarót. Egyébként csak az egymillió köbméter víz betáplálása 4,5 millió forintba kerül. Ezenkívül még kotrógéppel ki kellett termelni a növényzetet, amelyet a Kurca partján gyűjtöttek össze. A kertvárosi szakaszon különben már tiszta a víz felülete, jelenleg a holtág többi részén folytatják a munkát.

A kiszedett növényzetet komposztálótelepre szállítják majd. Lapunk felvetésére, miszerint akkor megsemmisülhet a védettnek mondott rucaöröm, azt mondta Ötvös Mihály: azt nem vitatja, hogy védelem alatt áll, ám kevesebb is elegendő belőle. Egyébként már rohadni kezdett, és bűzlött is. Szerinte nemcsak esztétikailag csúfította a városképet, hanem közegészségügyi szempontból is veszélyesnek minősíthették volna. A szakembereknek a kisebbik rossz közül kellett választaniuk, ezért döntöttek úgy, hogy kitermelik a Kurcából a rucaörömöt. Ezzel nem irtották ki a vízi növényzetet, mert a magja megmaradt, és jövőre ki fog kelni. A szakaszmérnök ahhoz hasonlította a zöld szőnyeg eltávolítását, mint amikor a füvet lekaszálják. Az sem pusztul ki, akárcsak a rucaöröm. Úgy vélte: nem okoznak a környezetben kárt azzal, hogy megtisztítják a Kurcát. A csatorna vízcseréje egyébként nem csak az Atikövizig feladata kell legyen a jövőben a szakaszmérnök szerint, hanem szükség lesz a szennyvízkibocsátó cégek, a horgászok és a csatornából öntöző társaságok anyagi hozzájárulására is.

A Fidesz zöldtagozatának megyei elnöke, Makrai László ökológus azt mondta, hogy a rucaöröm megsemmisítéséért büntetés jár. Mint arról beszámoltunk, a polgári oldal képviselői és szimpatizánsai csendes demonstrációt tartottak a minap a Kurcánál, követelve: az illetékesek intézkedjenek a zöld szőnyeg eltüntetéséről. Makrai László most azt nyilatkozta lapunknak: szomorú, hogy egy vízügyi igazgatóság így távolította el a védett rucaörömöt. Hozzátette: a mártélyi horgászok hasonló tettéből tavaly nagy botrány lett. Az ökológus szerint konténerekben kellett volna összegyűjteni a vízi növényzetet, aztán pedig a Tiszába tenni. Akkor nem pusztulna el. Nem zárja ki ellenben Makrai, hogy a kitermelt biomassza hulladéknak minősíthető, akkor viszont nem kerülhet a folyóba. Ezt azonban az illetékes hatóságnak meg kell vizsgálnia.