Nem kérik vissza régi székházukat
 Elhalasztották a döntést a szentesi iparosok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-20 | Balázsi Irén

A szentesi iparosok úgy döntöttek, maradnak az Arany János utcai székházukban, s egyelőre nem költöznek a Móricz Zsigmond Művelődési Házba.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A rendszerváltozás óta többször téma volt, hogy a szentesi mesterek visszakérik a várostól az egykori székházukat, amelyhez érzelmileg kötődnek az idősebbek. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban viszont művészeti csoportok és civil szervezetek működnek, ám az önkormányzat ezeknek tudna helyet adni a Tóth József utcai művelődési és ifjúsági házban. A város felkészült arra, hogy átadja a Móricz kulcsát, ha azt kérik a mesterek. Mint arról lapunkban beszámoltunk, az ipartestület elnöksége előkészítette a döntést, hogy pontot tegyenek végre a régóta húzódó ügy végére.

A testület tagjai több lehetőség közül választhattak a tisztújítással és kitüntetések átadásával egybekötött hétvégi gyűlésükön. Bőhm Sándor elnök elmondta: a Móricz Zsigmond Művelődési Ház rendbehozatalára milliókat kellene költeni, és a fenntartása kétmillió forintba kerülne évente. Az épület felújítására ellenben közösen pályázhatnának az
Kitüntetett mesterek

Az országos szövetség és az ipartestület elnöksége Iposz-díjat adományozott Bimbó László víz-, gáz és központifűtés-szerelő mesternek több évtizedes szakmai és társadalmi munkája elismeréseként. Ezüstkoszorús mester címet kapott Nagy László cukrászmester. Ezüstgyűrűt vett át 25 éves kisipari-vállalkozói munkája jutalmaként Sipka Mihályné fodrászmester, Szijjártó Sz. Csilla háztartási gépszerelő, Nagy Ernőné kozmetikusmester, Kálmán János bádogosmester és Bubor László autómentő.  
önkormányzattal. Ha visszakérik a jogos jussukat, nemcsak az iparosok székháza lenne, hanem közösségi célokat is szolgálhatna. Amennyiben mások is igénybe vennék az épületet, abból bevétele származna az ipartestületnek. Csernus-Lukács László úgy vélekedett, hogy kérjék vissza az önkormányzattól a Móriczot, a mostani, Arany János utcai székházukat pedig adják bérbe. Földvári N. Sándor is ezt a változatot támogatta, hozzátéve: társadalmi munkában felújíthatnák a mesterek a művelődési házat, s aztán meg kellene próbálni üzemeltetni. Soha vissza nem térő alkalomnak nevezte Kálmán János, hogy visszakapják az elődeik hagyatékát. Szerinte jó előkészítéssel képesek lennének működtetni. Vass István ellenben úgy vélekedett, hogy ne tartsanak igényt a Móriczra, mert belebuknának. Hiányolta az előterjesztésből az alapos gazdaságossági számítást Bubor László, aki azt javasolta: halasszák el a döntést székházügyben, ha eddig tudtak várni. Az iparosok többször nekirugaszkodtak a szavazásnak, ám a három változat közül egyik sem kapott elegendő voksot. A mesterek ezzel úgy döntöttek, hogy egyelőre nem döntenek. Annál is inkább, mivel az ipartestületnek 150 tagja van, s közülük csak 40 mester vett részt a gyűlésen, akik vezetőjükként újraválasztották Bőhm Sándort.