Uniós gabonát is raktároznak
 Euróban számolnak a szentesi erőtakarmánygyárban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-18 | Balázsi Irén

Novembertől az unió raktáraként is működhet a szentesi erőtakarmánygyár. Az ott tárolt gabona értékesítéséről már az EU gondoskodik majd az intervenciós alapból.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gabonából nincs hiány, megtelik a szentesi közraktár Fotó: Tésik Attila
A szentesi Árpád-Agrár Rt. már korábban pályázatot készített annak érdekében, hogy gabonatárolói bekapcsolódjanak az intervenciós raktározásba. Ha minden feltételt megfelelőnek találnak az ítészek, akkor november 1-jétől az Európai Unió raktáraként is működik az Árpád. Árok Pálné, az erőtakarmánygyár kereskedelmi vezetője azt magyarázza: mivel túltermelés van gabonából, az intervenciós vásárlás a többlet levezetését szolgája. Ennek lebonyolítására a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatalt jelölték ki hazánkban. Az idén a szentesi erőtakarmánygyárban 16 ezer tonna gabonát közraktároznak, amely a tervek szerint már intervenciós értékesítés lesz. Egyébként pedig összesen tízezer tonna a bértároló-kapacitásuk. A szakember elmondása szerint az Európai Unióban nem támogatják a közraktározást, nálunk viszont ez a rendszer jelenleg még működik.

Uniós csatlakozásunk előtt is volt példa egy-egy túltermelési válság idején az intervenciós felvásárlásra. Akkor az állam vette meg a felesleget, később pedig értékesítette. Ha nyer az Árpád-Agrár Rt. pályázata, akkor novembertől már az unió teszi ugyanezt. Az EU bérli majd a raktárt, és a benne tárolt termény is az unió készlete lesz. Az intervenciós alapból megvásárolt gabona Árok Pálné szerint valószínűleg külföldre kerül. Azok a gazdák, akik közraktárba rakták a búzájukat, novembertől jövő év tavaszáig még kérhetik az intervenciós raktározást.

A jelenlegi értékesítési viszonyok között az intervenciós ár tűnik a legmagasabbnak. A szabadpiacon ugyanis alacsony a búza ára, mert nincs mozgás. A kereskedelmi vezető úgy véli: ha bejön a kukoricadömping, még olcsóbb lesz a búza. Az intervenciós raktárnak felajánlott gabonának viszont már most lehet tudni az árát, mert az EU-ban előre kihirdetik. A búza, a kukorica és az árpa egységesen 101,31 eurót ér tonnánként, és ehhez jön még havonta 0,46 euró minden tonna után.