NATO-gyakorlatra mentek a katonák
 Hollandiába indult a szentesi víztisztító század

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-18 | Blahó Gabriella

Először vesznek részt NATO-hadgyakorlaton a magyar műszakiak, a Hollandiába induló szentesi víztisztító századot tegnap búcsúztatták a vasútállomáson. A katonákra hatszáz kilométeres harci menet vár.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kovács István dandártábornok a vasútállomáson búcsúztatta a szerződéseseket Fotó: Blahó Gabriella
Magyar műszaki szakasz most először vesz részt NATO-hadgyakorlaton. A szentesi víztisztító századra mostoha körülmények várnak Hollandiában, ahová tegnap indultak el a katonák. A rendkívüli alkalom komoly megmérettetés is a szentesiek számára, akik közül harmincketten utaznak vasúton a németalföldi Wezep városába. Ott a szövetségesek tisztjei összehangolják a magyar, a litván és a holland műszakiak munkáját. A közös gyakorlat hatszáz kilométeren keresztül éles helyzetnek megfelelő körülmények között zajlik.

A német Baumholder város közelébe várhatóan október elején érkeznek meg a szentesi katonák, akiket a vasútállomáson Kovács István dandártábornok búcsúztatott. Elöljáróinak üdvözletét adta át Kállai Ernő századosnak és az általa irányított szakasznak, s emlékeztette őket arra: teljesítményük alapján nemcsak róluk, hanem a Magyar Köztársaság hadseregéről is képet alkotnak a szövetségesek. A tábornok hozzátette: a kiképzéssel megalapozott harcászati gyakorlat elsősorban alkalom a bizonyításra.

A katonák október első felében jönnek vissza Szentesre. Közben a délszláv területen lévő Dobojban a műszakiak másik egysége elbontotta már a Boszna folyón épített műszaki híd egy részét. Egyszerre tehát két külföldi helyszínen vannak jelen a szentesi katonák, akiknek számát 2010-re kétezer főre tervezik növelni.