Nagytőke tiszta vizet remél
 Szűrőket szerelnek az óvodai csapokra

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-17 | Blahó Gabriella

Víztisztító berendezést szerelnek az óvodai csapokra Nagytőkén, így talán a jövő hét végén kinyithat az intézmény. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor lesz újra fogyasztható az egyelőre fertőzött vezetékes víz a faluban. A lakók mindennap lesik a lajtoskocsit, türelmük egyre fogytán van.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Molnárné Kiss Irén a lajtoskocsiból vett vizet adja a családjának Fotó: Tésik Attila
A nagytőkeiek régóta sejtik, hogy nem egészen jó a vizük. A képviselő-testület még tavaly nyáron hozott határozatot arról, hogy a falu Csongrád megyében elsőként csatlakozik az ivóvízminőség-javítási programhoz. A jelen a falu vezetőinek előrelátását igazolja, ugyanis augusztus közepén bekövetkezett az, amitől tartottak. A rutinvizsgálatok során kiderült, hogy a vezetékes hálózatban baktériumok szaporodtak el. Az úgynevezett coliform és pseudomonas aeroginusa nevű élőlények az egészségre rendkívül veszélyesek. A megengedettnél jóval nagyobb arányban fordultak elő, ezekből ugyanis egyetlen sem lehet az emberi fogyasztásra szánt ivóvízben, így aztán azóta – mint arról korábban többször írtunk – tilos csapvizet fogyasztani a községben, s az óvodát is bezárták. Ugyanez a helyzet Árpádhalmán is, ahol néhány napja nem szabad vezetékes vizet inni.

A tegnap Nagytőkén tartott rendkívüli szülői értekezleten Staberecz Ferenc polgármester bejelentette: az óvoda kísérlet színhelye lesz, mert víztisztító berendezést szerelnek a csapokra. Az említett szűrőt egy amerikai cég magyar képviselője hozta el a községbe.

Nemecz Zsuzsa arról számolt be, hogy az általa képviselt vállalat
Víztisztító berendezést szerelnek az óvodában található csapokra Fotó: Tésik Attila
termékeit a hazai egészségügyi intézményekben már régóta használják, Nagytőke az első civil hely, ahol tegnaptól alkalmazzák a szűrőt. Staberecz kíváncsian és reménnyel várja a szűrt víz eredményét, ha megfelelő lesz, szerinte leghamarabb jövő pénteken kinyithat az óvoda.
A jelenlévők tudomásul vették, hogy újra fertőtlenítés lesz a faluban, mert a legutóbbi vizsgálati minták sem voltak megfelelőek. A szülők az óvoda esetében azonban pozitív változásra számítanak a szűrőnek köszönhetően.

A tizennégy ovis két hete otthon van, az anyák egyike, Dávid Márta azt mondta: fogytán a türelem. Már ő is elgondolkodott azon, hogy szentesi óvodába íratná a gyerekét, de a mindennapos buszozás és a falu vezetőinek hozzáállása miatt végül úgy döntött, kivárja ő is a jó eredményt. Punyeczki Magdolna szerint természetes, hogy támogatják a szülők az önkormányzatot, hiszen szükségük van az óvodára.

Több száz baktérium

Az ÁNTSZ közelmúltbeli vizsgálati adatai azt mutatják, hogy Árpádhalmán az óvodában deciliterenként 52 pseudomonas és 42 enterococcus volt a vízben. A nagytőkei óvodában decliterenként 240, a Jókai utcai közkifolyónál pedig 360 darab pseudomonast találtak. A Szentesvíz Kft. falubeli gépházánál pedig kólibaktériumokat mutattak ki. Kovács Ferenc megbízott megyei tiszti főorvos lapunknak megerősítette: az ivóvízfogyasztási tilalom mindkét település esetében mindaddig él, amíg a jogszabályban meghatározott mértéket nem mutatja a baktériumok száma – ez pedig nulla. A fertőzött víz tartós fogyasztása súlyos emésztési panaszokat okoz, irritálja a bélrendszert, belső gyulladásokhoz vezet.  

– Nagytőkeiek vagyunk mind, tennünk kell egymásért – tette hozzá. Borosné Kató Márta vezető óvónő biztos benne, hogy a gyerekek nem maradnak el a „tananyaggal", hiszen az első hetekben a nevelési terv szerint egyébként sem tanultak volna új játékokat, verseket az oviban. A komolyabb munka szeptember végén kezdődik.

Óvodás korú gyermeke van Molnárné Kiss Irénnek is, akinek délelőtti elfoglaltságai között szerepel, hogy várja a lajtos kocsit.

– Folyton lesni kell – mondja –, hogy mikor jön, nem volna jó lemaradni róla.

Egyelőre türelemmel állnak sort a falubeliek mindennap kilenckor a tűzoltószertárnál: oda hozzák a vizet. Molnárné napi tizenkét litert vesz ásványvizes üvegekbe. Kisebbik gyermekének nyáron kétszer volt hasmenése, az orvostól hasfogót kapott, bár azt nem tudja, hogy a víztől betegedett-e meg, a doktorok az okot nem keresték. Mint mondja, a faluban mindenki tudja: se inni, se mosogatni, se főzni, se fogat, se kezet mosni nem lehet a csapvízből, fürödni viszont abban szoktak. Az asszonyok beszélik, hogy nem mindenki tartja be a tisztiorvosi határozatot, sokan pedig a nortonkútra esküsznek.