A Kurcáért demonstrált az ellenzék
 A zöldek petíciót adtak át a vízügyeseknek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-16 | Balázsi Irén

Csendes demonstrációt tartott tegnap délután a Fidesz szentesi zöldtagozata a Kurca rucaörömmel teljesen beborított városi szakaszánál. Ezután petíciót nyújtottak át az Atikövizig illetékesének, aki fontos intézkedésről számolt be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem örülnek a szentesiek a rucaörömnek Fotó: Tésik Attila
Rucaörömből és békalencséből „szőtt" szőnyeg borítja a Kurcát, amelynek a művelődési és ifjúsági ház melletti gyalogoshídjánál közel százan vettek részt a Fidesz zöldtagozatának kora délutáni akcióján. A csendes demonstrációnak is felfogható összejövetel elején Halmai László, a szentesi képviselő-testület jobboldali frakciójának vezetője a csatorna partján kitépett jó néhány virágzó parlagfüvet, s megjegyezte: legalább ezeket kitépik, ha már a rucaörömöt nem tudják kiszedni a Kurcából. A Fidesz megyei zöldtagozatának elnöke, Makrai László ökológus azért csak kivett a víz felszínéről egy tenyérnyi növényzetet. Azt mondta róla: nemzetközileg védett a rucaöröm, amelynek megsemmisítését büntetik.

Makrai László elmondta, a mártélyi térségben tavaly eltüntették a rucaörömöt a horgászok, akik e cselekedetükkel egymilliárd forintnyi eszmei kárt okoztak a környezetnek. E természeti kincs lehalászásával tehát csínján kell bánni – tette hozzá a szakember. Az úszó növényzet elszaporodásának kedvez a víz rossz minősége és a meleg időjárás. Az első fagyos napokkal azonban eltűnik a zöld szőnyeg. Ám a kis rügyei megmaradnak a rucaörömnek, és tavasszal már elborítják a víz felszínét.

Az ökológus szerint az jelentheti a megoldást, ha szerves anyag nem kerül a Kurcába, egyúttal gondoskodnak a víz áramlásáról. Az utóbbi azt jelenti, hogy ki kell öblíteni a rendszert a vízi növényzettől. A csatorna kotrása csak néhány évre orvosolja a bajt. Hosszú távon az oldhatja meg a gondot, ha a kormányzat a környék vízrendszerét is bevonja a Vásárhelyi-tervbe, a Tisza alsó szakaszának rehabilitációjával együtt.

Az akció résztvevői aláírásukkal nyomatékosították a petíciót, amellyel elsétáltak az Atikövizig helyi szakaszmérnökségére. A felhívásukban azonnali intézkedést követeltek a Kurca védelme érdekében, a szentesi polgárok nevében. Azt követelték a Kurca átöblítésén kívül, hogy folytatódjon a megkezdett kotrás, amelynél számítanak a Kurca melletti községek és a kormányzat hathatós támogatására. A szakaszmérnökség helyettes vezetője, Jászné Gyovai Ágnes vette át a petíciót Kozák Jánostól, a zöldtagozat szentesi vezetőjétől, Makrai László pedig az akciójuk emlékéül átadott egy rucaörömöt. A helyettes szakaszmérnök szavait megtapsolták a jelenlévők, mert azt közölte: állami támogatással már vezetik is a friss vizet a Kurcába, amely eltünteti a zöld növényzetet. Egyébként pedig harmadfokú készenlétet rendeltek el a vízminőség javítása érdekében.

Intézkedett az államtitkár

A vízügyi igazgatóság illetékesei még a múlt héten vizsgálatot indítottak a környezetvédelmi felügyelőség szakembereivel annak tisztázására, hogy a Kurcán romlott-e jelentősen a víz minősége, illetve szükséges-e a beavatkozás. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára utasítást adott a folyamat felgyorsítására és határozott intézkedések megtételére. Ennek hatására azonnal megkezdték a víz betáplálását a Kurcába, illetve az ott lévő növényzet eltávolítását.

Az államtitkár egyébként 1994 és 1998 között Szentes országgyűlési képviselője volt, s abban a ciklusban mintegy félmilliárd forintot költöttek a Kurca kritikus szakaszának a kotrására. Gombos András állítása szerint ezzel élővízzé vált az addig haldokló csatorna. Lapunknak azt is elmondta: nemcsak a Kurcán jelent meg a békalencse és más úszó vízi növényzet, hanem a Tiszán és a Körösön is. Ennek ellenére nincs tudomása halpusztulásról.