Nem ihatnak vezetékes vizet Árpádhalmán
 A tisztiorvosi szolgálat kiterjesztette a tilalmat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-16 | Blahó Gabriella

Nagytőke után most már Árpádhalmán sem ihatnak vezetékes vizet az ott élők, s mindkét településen továbbra is zárva van az óvoda. A szolgáltatók egyelőre keresik a helyzet megoldását.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eddig csak az óvoda épületében nem volt szabad ivóvizet fogyasztani, a tilalom most már egész Árpádhalmára érvényes – tudtuk meg Kovács Ferenctől, a megyei tisztiorvosi szolgálat vezető helyettesétől. Különösen a pszeudomonas aeroginosa elnevezésű baktérium szaporodott el a hálózatban, ebből az élőlényből pedig egyetlen példány sem lehet az emberi fogyasztásra szánt vízben.

Amikor a szolgáltató a szivacsos átlövés módszerével a napokban tisztította a rendszert, három helyen eltört a vezeték a faluban. Ennek az az oka, hogy a hálózat elöregedett. Az óvodába most sem mehetnek a gyerekek, az iskolában fertőtlenítővel moshatnak csak kezet. Froman Róbert polgármestertől tudjuk, hogy Árpádhalmán most lajtos kocsiból nyerik az ivóvizet. A lakók tapasztalata szerint a tisztítás nem volt eredménytelen, a csapból látható és érzékelhető módon tisztább víz folyik. A község képviselő-testületének tegnapi ülésén a falu elöljárói megegyeztek abban, hogy a tisztiorvosi határozat megfellebbezhetetlen, s ha a laborvizsgálatok kedvező képet mutatnak, akkor javasolják csak a község lakóinak az ivóvízfogyasztást.

Nagytőkén nem történt változás az elmúlt hetekben kialakult helyzethez képest. A községben továbbra sem ihatnak vezetékes vizet – szintén az előbb említett baktérium miatt –, s az óvoda is zárva van – mondta el lapunknak Staberecz Ferenc polgármester. Az önkormányzat látja, hogy a szentesi vízmű igyekszik orvosolni a problémát, ám ha ez nem vezet hamarosan eredményre, az önkormányzat új megoldást keres. Az ehhez vezető első lépést meg is tették: víztisztító berendezéseket gyártó cégektől kértek árajánlatot.