Kedvezményt adnak a szentesi rászorulóknak
 Módosították a talajterhelési díjról szóló rendeletet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-15 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat nem veti ki a talajterhelési díjat azokra az alacsony jövedelmű családokra, amelyeknek a vízfogyasztása nem éri el az öt köbmétert havonta.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sok idős embernek nincs fürdőszobája. Ők nem csatlakoztatják házukat a szennyvízhálózatra Fotó: Tésik Attila
A csatornázottság Szentesen jelenleg mintegy ötvenszázalékos. De két városrészben, a Kisérben és a kórháztól távolabbi felsőpárti-hékédi utcákban ezekben a napokban is építik a szennyvízvezetéket. Mint arról már beszámoltunk lapunkban, eddig mintegy 800 ingatlan nem csatornázott. Ám ezeket folyamatosan kötik majd rá a gerincvezetékre, így e házaknak a tulajdonosai mentesülnek a talajterhelési díj megfizetése alól. Ráadásul egy év türelmi időt is ad az önkormányzat azoknak a bekötésre, akiknek a portáján belül van már a szennyvízvezeték csonkja.

Eddig azonban nem gondoltak a többnyire egyedül élő idős emberekre a környezetvédelemről szóló helyi rendelet megalkotásakor. A jelenlegi szabályozás ugyanis a locsolási kedvezményen kívül nem tartalmaz egyéb engedményt. A képviselő-testület legutóbbi ülésén viszont azokra hivatkozva módosították a helyi rendeletet, akik minimálisan terhelik a környezetet. Az alacsony jövedelmű családok érdekében változtattak a szabályozáson, mert közülük többen jelezték a város vezetőinek, hogy nincsen fürdőszobájuk, csak árnyékszék van az udvarban. Pénzük sincs házuk korszerűsítésére, így nem csatlakoztatják ingatlanukat a szennyvízhálózatra.

Ezért javasolta Szirbik Imre polgármester, hogy akiknek éves átlagban a havi vízfogyasztása nem éri el az öt köbmétert, és a jövedelmük nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azoknak ne kelljen megfizetniük a talajterhelési díjat. Az Együtt Szentesért képviselője, Sipos Ferenc egyetértett az előterjesztés szociális helyzetre vonatkozó részével, ugyanakkor orvosként azt indítványozta: a mentesség ne örök időkre szóljon, mert – mint fogalmazott – az árnyékszék nem EU-konform. A kiséri városrész független képviselője, Ollai Istvánné ellenben jónak találta a rendelet módosítását, mondván: sok ház elkelt mostanában a környéken, ahová fiatalok költöztek. Ők biztosan csatlakoznak majd a csatornaprogramhoz. A testület mindenesetre jóváhagyta az előterjesztést.