Idén már eredményes az Agro Gárda Rt.
 Osztalékra számíthatnak az eperjesi részvényesek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-15 | Blahó Gabriella

Idén először osztalékot fizet részvényeseinek az eperjesi Agro Gárda Rt., ha a cég számlájára még ebben az évben megérkeznek a támogatások – mondta a társaság vezetője. A község legnagyobb munkaadója több száz ember megélhetését biztosítja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gépjavítás Eperjesen Fotó: Tésik Attila
Eperjes legnagyobb munkaadója idén először zár érzékelhetően jó évet. A részvénytársaság a kilencvenes évek végén alakult, működésének első esztendejében a Dél-Alföld más társaságaihoz hasonlóan kénytelen volt veszteséget elkönyvelni egy makói vállalkozó miatt, aki a régióban összesen százmilliós kárt okozott. Az eperjesiek húszmilliós követelésükből mindössze harmincezer forintot kaptak meg. Az Agro Gárda ezt a helyzetet azóta orvosolta, ám a tavalyi aszály újabb kihívás elé állította a vezetőket. 2004-ben a cég fennállása óta először tud osztalékot fizetni részvényeseinek abban az esetben, ha az igényelt állami támogatások időben megérkeznek – mondta Bencsik Ottó, a vállalat vezetője.

Ebben az esztendőben búzából termesztettek legtöbbet a megyehatár szélén, ennek a terménynek most nem túl jó a piaca. Nyolcezer mázsát eladtak, a termés nagyobb részét, 14 ezer mázsát viszont közraktárba mentett a cég.

A nagykőrösi konzervgyárral kapcsolatos kaotikus helyzet pedig Eperjesen szerencsére nem éreztette hatását, a többi beszállítóval ellentétben az Agro Gárda el tudta adni nekik a termés legnagyobb részét – ezt is eredményként értékeli Bencsik Ottó. Viszont csemegekukoricát csak huszonhét hektáron ültettek, és a betakarítás előestéjén eleredt az eső: a Bonduna Békéscsabáról visszaküldte az árut.

Az Agro Gárda Rt. a megyében egyedüliként alkalmazza az úgynevezett integrált növénytermesztési rendszert. Részvényesei a társasággal szerződésben a maguk hasznára termesztenek napraforgót, hibridkukoricát, az ebből származó jövedelem egy évben egyszer jelentkezik: karácsony előtt. Tizenöt éve van módjuk az eperjesieknek a háztájihoz hasonló rendszerben többletbevételre szert tenni. Talán azért nem valósítják meg ugyanezt más gazdasági társaságok, mert adminisztrációs szempontból több feladatot ró a vállalatra – véli a vezető. Szerinte mégis megéri így gazdálkodni: a legjobb aranykoronájú földeken folyik az integrált termesztés, az érezhető eredményt pedig a gyengébb minőségű területek produkálták ebben az esztendőben.