A diákok kapnak, az ovisok nem
 Szentesi vita az iskolatej körül

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-14 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat októbertől indítja el az iskolatej-akciót. A képviselő-testület döntése szerint az óvodások nem kapnak tejet, míg az általános iskolások hetente kétszer.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Októbertől már tejet isznak a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói Fotó: Tésik Attila
Még májusban határozott arról a szentesi képviselő-testület, hogy szeptembertől bevezeti az iskolatejprogramot. A nyári szünet végéhez közeledve azonban központi jogszabályok jelentek meg, amelyek az óvodákra is kiterjesztik az akciót. Az önkormányzati testület legutóbbi ülésén arról kellett dönteniük a képviselőknek, hogy figyelembe veszik-e a földművelésügyi tárca újabb rendeletét.

Az óvodásoknál nem tartották indokoltnak az akció bevezetését. Szűcs Lajos alpolgármester elmondása szerint a központi gyermekélelmezési konyha tudniillik úgy állítja össze a kicsik étrendjét, hogy abban mindenféle tápanyag megvan. Hozzátette: az általános iskolások többsége nem kedveli különösebben a tejet, mégis kísérletképpen be kellene vezetni az akciót. A szocialista párti Törőcsik Zoltán a képviselőtársai nagy derültsége közepette azt taglalta: tipikus piaci problémát akarnak a gyerekekkel megoldani. Ráadásul jövőre már belekerül vagy tízmillió forintba az iskolatejprogram, s azok a diákok is kapnának, akik nem isszák meg. Törőcsik úgy fogalmazott, hogy Torgyán József is próbálkozott ezzel, ám a túltermelési válságot nem így kellene kezelni. Most nyakunkon a tejbomba – folytatta a gondolatsort –, de az alma terméktanács is ott dübörög majd az iskoláknál. Az agrárszakember Törőcsik feltette a költői kérdést: ha nem tudja eladni a piacon a paprikáját, akkor ő is vigye a diákoknak? Csak a tisztesség azt diktálja, hogy ha valakinek a nyakán marad a portéka, adja fél áron. Azt indítványozta: jelezzék a kormányzatnál, hogy ilyen akcióra nincs tízmillió forintja a helyhatóságnak. A munkáspárti Pap Imre a szociális bizottság elnökeként úgy reagált: ő nem érdekelt a tejlobbiban, nincsen tehene, de a gyerekek egészséges fejlődése érdekében csatlakozni kell az iskolatej-akcióhoz. Szerinte sok családnak nem futja tejre.

A független Ollai Istvánné úgy vélte, ha nem isszák meg az összes tejet a diákok, a maradékot vigyék el az állatmenhelyre a kutyáknak. A fideszes Karikó-Tóth Tibor, aki a református általános iskola igazgatója, megelégedéssel nyugtázta, hogy az egyházi iskolákat is bevonják a programba. Az Együtt Szentesért képviselője, Sipos Ferenc orvosként annyit tett hozzá: a gyerekek azért nem szeretik a tejet, mert nem szoktatták őket hozzá. A képviselő-testület döntése szerint október 1-jétől kísérletképpen hetente két alkalommal kapnak poharas tejet az általános iskolák tanulói.