Ötezer kilométert kerékpározott
 A szentesi testnevelő, Cseúz lászló hazaért Athénból

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-14 | Blahó Gabriella

Több mint 5 ezer kilométert tekert a szentesi Cseuz László, aki kerékpárral vágott neki Athénnak. Az olimpiáról hazaérkező testnevelőt a város elöljárói és tanítványai is ünnepelték.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Cseuz Lászlónak az athéni volt a negyedik olimpia, ahová kerékpárral ment Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi gimnázium testnevelő tanára, Cseuz László megszállott kerekező. Az athéni a negyedik volt az olimpiák sorában, melyre két keréken utazott el. Az ötkarikás játékok eszméje előtt tisztelgett a hatvanesztendős pedagógus, akire diákjai rendkívül büszkék, hatalmas örömmel fogadták őt a Kossuth téren vasárnap. Az ünnepségen részt vett Farkas Sándor országgyűlési képviselő, s külföldi elfoglaltsága miatt hangfelvételen szólt a résztvevőkhöz Szirbik Imre polgármester is.

Szűcs Lajos alpolgármester az összegyűlt szentesiek előtt azt mondta: látva, hogy milyen fogadtatásban van része az érkezőnek, úgy döntött, a jövőben ő is kerékpározni fog. Azt is megjegyezte: Cseuzhoz órát lehet igazítani, hiszen pontosan a programban meghatározott időpontban gurult be a városba.

A tanár úr először babérkoszorút kapott, s elmondta, sokkal hamarabb érkezett meg Magyarországra, mint ahogy tervezte. Ausztrián keresztül jött haza, s tett egy kört a Balaton körül, mielőtt a városba ért volna. Napi 231 kilométert tekert, összesen 5 ezer 322 kilométert tett meg, s Athénban is folyamatosan igyekezett megőrizni az állóképességét. A Szent Jupátos kerekezőkkel találkozott a görög fővárosban, a szentesiek a távoli földön egy kamera elé álltak egy fénykép erejéig.

Cseuz tizenöt sportrendezvényt nézett végig, köztük a magyar női vízilabda-válogatott Kanada elleni mérkőzését. A fogadásán jelen lévő Szremkó Kriszta jegyezte meg: jobb lett volna, ha Laci bácsi minden találkozón ott van, akkor talán több győztes meccset játszottak volna.

Cseuz László édesanyja, a nyolcvanhárom esztendős Lili néni nem nagyon szeretné, ha a fia Pekingbe is elmenne, úgy tudja, arrafelé nem jó a közbiztonság. Az idős hölgy csirkepaprikással és almás pitével várta gyermekét, akire végtelenül büszke. A pekingi úttal kapcsolatban Cseuz úgy nyilatkozott, hogy ha hatvannégy évesen is jó kondícióban lesz, valószínűleg nekivág, de naponta nyolcvan-száz kilométert vállal csak. Európa nyugati feléből repülőgépen Kanadáig, onnan az amerikai földrész nyugati partjáig megy, s újra felszáll. Négy év alatt sok minden történhet, de egy biztos: a testnevelő tanár kerékpárral jár ezentúl is.

Brezovai Sándor kétszeres Európa-bajnok karatézó támogatta az athéni utat. Mint mondta, cége költségvetésébe belefért a szponzorálás, s büszke rá, hogy döntése egy olyan ember mellett szólt, aki teljesítményével kiérdemelte a segítséget.