Kivonult az ellenzék
 Halmai lemondott a felügyelőbizottsági tagságáról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-13 | Balázsi Irén

Kivonultak a szentesi fideszes képviselők a testületi ülésről, mert a kormánypárti többség nem fogadta el a jobboldali Rébeli Sz. Tamás egyik indítványát. A városatya azt kezdeményezte, hogy az önkormányzat gazdasági társaságainak felügyelőbizottságaiba a mindenkori ellenzék jogosult legyen tagokat jelölni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még nem volt arra példa Szentesen, hogy a képviselő-testület ülésén bármelyik oldal kivonuljon a teremből. A hét végén tartott ülésen viszont a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselői felálltak, majd kimentek a folyosóra. Ennek az volt az előzménye, hogy Rébeli Sz. Tamás egyéni képviselői indítványát, amelyet kézjegyével látott el Dongó László, Halmai László, Karikó-Tóth Tibor és Kálmán János is, nem szavazta meg a kormánypárti többség. Rébeli azért fogalmazta meg az előterjesztést, mert a képviselő-testület ülésein visszatérő problémaként jelentkezett az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági és közhasznú társaságok felügyelőbizottságaiba a tagok megválasztása. Az indítványban azt kérte, hogy a mindenkori ellenzék a választásokon elért eredményei alapján jogosult legyen személyeket jelölni ezekbe a grémiumokba. Azt is javasolta továbbá, hogy a megválasztott személyek mandátuma 2007 májusáig legyen érvényes, azaz íveljen át az önkormányzati cikluson.

– Arcul csapása volt ez a kisebbségnek – mondta Rébeli Sz. Tamás lapunknak annak kapcsán, hogy nem szavazta meg a kormánypárti többség az indítványt. Szerinte csak úgy lehet politikai felelősséget vállalni az önkormányzati tulajdonú kft.-k és kht.-k működéséért, ha azok felügyelőbizottságába az ellenzék is tud tagokat küldeni. Elvi kérdésnek nevezte ezt Rébeli, hozzátéve: amennyiben elfogadta volna a városvezetés az indítványt, nem vállalt volna nagy dolgot, hiszen a felügyelőbizottsági tagok bármikor visszahívhatók. A gyakorlatban pedig úgy valósulhatna meg a polgári oldal javaslata, hogy mindkét politikai tábor kölcsönösen elfogadja egymás jelöltjeit.

Az elmérgesedett vitát az váltotta ki, hogy a Liget Kft.-nél törvénytelen helyzet alakult ki, mert annak felügyelőbizottságában kevesebb tag volt, mint amennyit a jogszabály előír. Szirbik Imre szocialista párti polgármester szerint a bizottságot a jobboldal politikai alapon akarta kiegészíteni.

Lapunknak azt nyilatkozta: a felügyelőbizottság nem politikai testület, hanem a város érdekeit kell képviselnie. A kivonulás ellenére kiegészítették a Liget Kft. felügyelőbizottságát, mert mint elhangzott, a cég működése veszélyben lett volna. Ugyanúgy a Szentesvíz Kft.-é is, amelynek a felügyelőbizottságában dolgozott a polgári oldal frakcióvezetője. Halmai László a kivonulásukat követően azonban visszatért a terembe, és bejelentette, hogy lemond a Szentesvíz Kft.-nél betöltött tisztségéről. Elhangzott továbbá: a jobboldal aspiránsa, Bubor Zoltán is visszalép a Liget Kft. felügyelőbizottságába történő jelölésétől. A teremben maradt képviselők megszavazták a független Ollai Istvánné jelölését a Liget Kft., míg az Együtt Szentesért képviselőjét, Sipos Ferencet a Szentesvíz Kft. felügyelőbizottságába javasolták tagnak.