Ezüstérmes a Beton

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-13 | Szélpál László

Az egri Fenstherm-kupa nemzetközi férfi vízilabdatornán a Csongrád megyeiek közül a Szeged Beton VE a második, a Legrand-Szentesi VK pedig a hetedik helyen végzett. A viadalt a házigazdák együttese nyerte.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nyolc csapat küzdött három napon át az egri felkészülési férfi vízilabdatornán. A két élvonalbeli Csongrád megyei gárda egyaránt az A csoportba került az Eger, valamint az OSC társaságában. A B jelű kvartettben az Újpest, a BVSC, a Szolnok, illetve a török bajnok Galatasaray szerepelt.

Pénteken a Szeged mindkét meccsét megnyerte, a Szentes viszont elvesztette. Szombaton is két-két alkalommal szálltak vízbe a csapatok. A Szeged csoportdöntőt vívott az Egerrel – nem sok sikerrel. Míg a házigazdáknak minden bejött, addig a betonosoknak semmi. A gólkülönbség erősen túlzott, hiszen a két csapat közel azonos tudású. A Szentes is kikapott, a torna során immár harmadszor. Vidumanszky edző természetesen nem örült az újabb vereségnek, de azért nem csinált belőle tragédiát.

– Felkészülési mérkőzéseken nem az eredményen, hanem a gyakorláson van a hangsúly – nyilatkozta a tréner.

Az elődöntőben sikerült a Szegednek visszavágnia az Újpestnek a legutóbbi bajnokság 5. helyéért elvesztett párharc miatt. Ragyogó találkozón Gyöngyösi András legénysége vezetett már 7–4-re is, de ezt még ki tudták egyenlíteni a lilák, azonban a hajrát jobban bírta a Beton és bejutott a fináléba, ahová a BVSC-t három góllal legyőző Eger került a másik elődöntőből.

A vasárnapi helyosztók a 7. hely eldöntésével kezdődött. A Legrand-Szentesi VK a fordulásig sok hibával, kapkodva pólózott, de a harmadik negyedtől kezdve már kijött Berkiék nagyobb tudása. A győzelemből leginkább Szebeni Zoltán vette ki a részét, aki egymaga hat gólt szerzett.

– Szerettünk volna a hetedik helynél előrébb végezni, de a jelenlegi állapotunkban ennyire voltunk képesek – nyilatkozta Vidumanszky edző. – Nem emelnék ki senkit a csapatból, mindenkinek voltak jobb és gyengébb pillanatai.

Az ötödik helyen az OSC-t legyőző Szolnok végzett, a harmadikon az Újpestnél „aranygóllal" jobbnak bizonyuló BVSC. A szombati csoportrangadón aratott magabiztos győzelme miatt a döntőben az Egernek nagyobb esélyt adtak a szakemberek a végső sikerre, mint a Szegednek. Végül igazuk lett, de az otthon játszók csak a szerencséjüknek köszönhetik a diadalukat. Lehmann góljával a Beton szerezte meg a vezetést, amely lehetett volna sokkal biztosabb is, ha nem hibáznak sorozatban három emberelőnyös szituációban a Tisza-partiak. Három–kettes egri vezetésnél Lehmann még kiegyenlített, azonban Dabrowszki újabb találatára már nem érkezett válasz.

Az izgalmas meccsen az együttesek parádés védekezést mutattak be, ellenben mindkét oldalon akadozott a támadójáték.

– A rangos viadal jól szolgálta a felkészülésünket. Különösen örülök annak, hogy a Honvéd legnagyobb vetélytársának mondott Egernek méltó partnerei vagyunk. Jó kis bajnokság várható – jegyezte meg Gyöngyösi András.

Eredmények, A csoport: OSC–Legrand-Szentesi VK 11–7 (3–2, 2–1, 3–3, 3–1), szentesi gólszerzők: Kis I., Döbrössy, Szabó N. 2-2, Szénászki; Eger–Szeged Beton VE 12–5 (1–0, 4–1, 4–3, 3–1), szegedi gólszerzők: Éles 3, Lehmann, Komlósi. A végeredmény: 1. Eger 6, 2. Szeged 4, 3. OSC 2, 4. Szentes 0 ponttal. B csoport: BVSC–Galatasaray 10–7, Újpest–Szolnok 12–2. A végeredmény: 1. Újpest 6, 2. BVSC 4, 3. Szolnok 2, 4. Galatasaray 0.

Az elődöntőben: Eger–BVSC 12–9, Szeged–Újpest 9–8 (1–1, 2–1, 3–1, 3–5), g.: Lehmann, Varga P., Molnár P. 2-2, Boros L., Komlósi, Éles.

Helyosztók, a 7. helyért: Szentes–Galatasaray 10–8 (1–2, 2–3, 3–1, 4–2), g.: Szebeni 6, Berki, Szabó N., Torday, Németh D.; az 5. helyért: Szolnok–OSC 9–8; a 3. helyért: BVSC–Újpest 4–3 (aranygóllal); a döntőben: Eger–Szeged Beton VE 4–3 (0–1, 1–0, 2–1, 1–1), g.: Lehmann 2, Éles.

Különdíjasok; a legjobb kapus: Jászberényi Gábor (Eger), a legjobb mezőnyjátékos: Molnár Péter (Szeged), gólkirály: Kovács R. (Újpest) és Monostori (BVSC) 12-12 találattal.